Skolprogram

Välkommen att besöka Bildmuseet med din klass. Vi erbjuder gratis skolprogram för alla åldersgrupper, från förskolebarn till vuxenstuderande. Många av våra utställningar kan användas ämnesöverskridande mellan ämnen som till exempel bild, SO-ämnen och svenska. Huset är en upplevelse i sig med sin spännande arkitektur på sju våningar, Umeås största hiss och en fantastisk utsikt över staden och älven.

Du kan boka en visning med samtal (1 timme) för din klass, eller visning som kombineras med eget skapande i bildverkstaden (2 timmar). En konstpedagog presenterar teman eller tekniker i de aktuella utställningarna.

Bokningsbar tid är tisdagar, onsdagar och torsdagar kl 9-16. Vi kan ta emot upp till 30 elever åt gången, men mindre grupper är att rekommendera.

Senast två veckor i förväg behöver vi få förslag på tider då ni kan komma via bokningsformuläret. Vi kontrollerar att tiden är ledig och återkommer med svar inom en vecka. Kom ihåg att vara ute i extra god tid om ni efter vårt besked ska hinna boka kulturbussen.

Skolprogram

22 november 2017 - 1 februari 2018
Rum och hem
Passar förskola, förskoleklass, åk 1-3, åk 4-6, högstadiet, gymnasiet, språkintroduktion, SFI, vuxenstuderande

I den 16 m långa installationen Passage/s kombinerar konstnären Do Ho Suh passager, hallar och korridorer från olika hem han haft.  Allt återskapat i full skala i en installation av transparenta tyger som ger ett drömlikt intryck. I utställningen finns också ett videoverk som tar oss med genom en oändlig korridor av skiftande miljöer, ett annat låter oss färdas upp genom en byggnad utan slut. 

Do Ho Suhs intresse för hemmet väcktes när han flyttade från Sydkorea först till New York och sedan till London. När han bytte hemland insåg han att hemmet betyder som mest i det ögonblick vi förlorar det. Hemmet är en fast punkt och en kärna i vår identitet och hur långt vi än flyttar så bär vi alltid vårt hem med oss i vårt minne.

I skolprogrammet undersöker vi konstverken och utgår från funderingar om våra rum, hus och hem. Vad är viktigt i ett hem? Vad har jag för minnen från tidigare hem jag bott i eller besökt? Hur många hem kan en människa bära med sig i sitt minne? Hur bor vi i framtiden? Eleverna får arbeta vidare med temat i bildverkstaden genom teckning, frottage och modeller i skulpturala material. Både konstverken och temat är lättillgängliga och relevanta för alla åldrar - från förskolebarn till vuxenstuderande.

Läs mer om utställningen Do Ho Suh / Passager

---------------

Tidigare skolprogram 

5 september  - 29 oktober
Inre och yttre landskap 

Målgrupp: Förskola, Förskoleklass, Åk 1-9, Gymnasiet
Ämnen: Bild, svenska, historia, samhällskunskap

I Bildmuseet visas i början av hösten tre utställningar som på olika vis utgår från naturen och landskapet. Konstverken handlar om minnen från barndomens landskap och naturen som symbol för våra känslor och drömmar. I skolprogrammet inspireras vi av filmer, performanceverk och foton av Ana Mendieta och hennes relation till naturen i USA, Mexico och Kuba och Roger Mettos målningar från Abisko-fjällen, som finns kvar till 29 oktober, där avbildas Abisko-fjällen både på avstånd och i närbilder. 

Vi rör oss runt i Bildmuseets utrustade med skissmaterial och genom byggnadens stora fönster studerar vi landskapet utanför. I bildverkstaden utvecklar vi landskapen och arbetar vidare i teckning och måleri

Skolprogram perioden 21 november - 21 december inspireras vi av utställningen Do Ho Suh /Passager 

Mer information om skolprogram  kommer!

Skolprogram 19 mars - 18 maj 2017 
Årets svenska bilderbok / Djur som ingen sett utom vi
Målgrupp: Förskola, förskoleklass, åk 1-3
Ämnen: Bild, svenska

Har du mött Daglingen, Kakakerna eller möjligtvis Havsgiganten? Vem är Smygeln som letar vänner med sina två antenner eller Sssch som är så blyg som det går? Utmärkelsen Årets svenska bilderbok / Snöbollen tilldelades i år Djur som ingen sett utom vi av Ulf Stark och Linda Bondestam. I boken, som i mars presenteras i en utställning på Bildmuseet, får vi träffa de osedda djuren som lever i en värld där det inte alltid är så lätt att hitta sin plats. I det pedagogiska programmet får barngruppen utforska berättelsen tillsammans med Bildmuseets konstpedagog. Med inspiration från bokens bild- och textvärld skapar vi kreativt i bildverkstaden.

Skolprogram 25 maj - 16 juni
Jumana Emil Abboud / Hästen, fågeln, trädet och stenen
Målgrupp: Åk 1-9, Gymnasiet
Ämnen: Bild, svenska, historia, samhällskunskap

I utställningen Hästen, fågeln, trädet och stenen får vi möta den palestinske konstnären Jumana Emil Abbouds värld befolkad av magiska varelser, andar och demoner i träd och grottor. I skolprogrammet inspireras vi av utställningens verk och de sägner och myter som Jumana samlat ur det palestinska landskapet. Vi skapar egna berättelse och funderar på vilka varelser och väsen som finns på de platser vi har i vår närhet.


Perpetual Uncertainty
Målgrupper: förskola, åk 1-9, gymnasiet och vuxenstuderande
Ämnen: Bild, SO, NO

Utställningen  Perpetual Uncertainty ställer frågor om vår samtid - atomkraftens tidsålder. I verk av internationella konstnärer från Europa, USA och Japan undersöks på olika sätt atomkraftens påverkan på människor och platser. Vi inspireras av teman i utställningen och framförallt berättandet i olika former. Genom det muntliga berättandet, skrift, symboler, bilder och andra tekniker kan vi berätta om den tid vi lever i nu. Vad har vi lärt oss av tidigare generationer och hur kan vi föra vidare information till framtiden? Kommer människor om 1000 år, eller 20 000 år att förstå vad vi menar?

  • Boka skolprogram

    Senast två veckor i förväg behöver vi förslagen på när ni kan komma. Vi kontrollerar att det finns plats och återkommer snart med svar.

  • Kontakt

    Skolprogram måste bokas via webbformuläret, men kanske har du en fråga först? Välkommen att kontakta våra konstpedagoger.

  • Tips!

    Lärare i Umeå kommun kan boka Kulturbussen gratis när klassen behöver skjuts till ett kulturevenemang. Boka minst 10 dagar i förväg.