Skolprogram

Bildmuseet, Umeå universitet, erbjuder gratis skolprogram för alla åldersgrupper, från förskolebarn till vuxenstuderande. Många av utställningarna kan användas ämnesöverskridande mellan bild, SO-ämnen, svenska och andra språk. Huset är en upplevelse i sig med sin spännande arkitektur, Umeås största hiss och en fantastisk utsikt över staden och älven.

Två alternativ för varje skolprogram
Som pedagog kan du boka en visning med samtal (1 timme) för din grupp, eller visning som kombineras med eget skapande i bildverkstaden (2 timmar). Vår konstpedagog presenterar teman eller tekniker i de aktuella utställningarna.

Bokning av skolprogrammen: när och hur?
Bokningsbar tid är tisdagar, onsdagar och torsdagar kl 9-16. För att ert besök ska bli så bra som möjligt är det önskvärt att grupperna inte är större än 20 elever. Större grupper kan istället med fördel boka två separata besök. Senast två veckor i förväg behöver vi få förslag på tider då ni kan komma via bokningsformuläret. Vi kontrollerar att tiden är ledig och återkommer med svar inom en vecka. Kom ihåg att vara ute i extra god tid om ni efter vårt besked ska hinna boka kulturbussen.

Skolprogram höstterminen 2019

Animalisk / Konst över arter och existenser 
17 september - 17 oktober 

Skulle du vilja vara stark som en björn eller listig som en räv?  Kanske liten, luden och snabb som en mus eller stabil och uråldrig som skogens träd? Tänk om utseenden och egenskaper från människa, djur och natur kunde blandas till nya livsformer och väsen. Hur skulle det se ut? Hur skulle du vilja förändras? I utställningen Animalisk / Konst över arter och existenser medverkar 17 konstnärer som genom olika konstnärliga tekniker lyfter frågor om människans position i världen och vår relation till andra djur och livsformer. 

Grada Kilomba   
22 oktober - 21 november 
Mer information kommer 

Utopisk design 
26 november - januari 2020 
Mer information kommer

 

Tidigare skolprogram

Hör mitt mönster   (OBS! Fullbokat!) 

Inspirerad av utställningen Carl Johan De Geer / Den stora missuppfattningen 
7 maj - 13 juni
Målgrupp: Passar förskola, grundskola, gymnasium
Ämnen: Bild, matematik, samhällskunskap, slöjd 

Nyskapande, provocerande och lysande mångkunnig har Carl Johan De Geer verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare. Men från början var det textilformgivare han ville bli. I utställningen Den stora missuppfattningen visas De Geers textila arbeten från debuten i början av 60-talet - tyger och mönsterskisser som gjorde revolt mot dåtidens brunmurriga och diskreta ideal.   Utifrån De Geers textilier och idéer inspireras vi att uttrycka oss   med färg, form och mönster och skapar egna textiltryck.   Skolor kan välja att boka in sig för två timmars besök med visning och kreativ workshop     Det är också möjligt att boka en timmes visning inklusive samtal och   analysövning   kring utvalda verk i utställningen.


Årets svenska bilderbok / Kom hem Laila
 
(OBS! Fullbokat!) 
Inspirerad av utställningen Årets Svenska Bilderbok 
(vinnarboken offentliggörs i februari 2019)

19 mars  - 2 maj
Målgrupp:  Passar förskoleklass och åk 1-6, men kan anpassas till andra åldrar.
Ämnen:  Bild, svenska och andra språk

"Var är du Laila? Vi längtar efter dej." I boken Kom hem Laila av Eva Lindström får vi följa huvudpersonen på en vandring i ett poetiskt och fantasieggande landskap. Vad upptäcker Laila på sin resa? Var är hon på väg? Vem är det som längtar efter henne? Boken är vinnare av priset Snöbollen - Årets svenska bilderbok, en utmärkelse som vill uppmärksamma bilderboken som konstform. I skolprogrammet inspireras vi av den självständiga Laila som går sin egen väg.  I det pedagogiska programmet får barngruppen utforska berättelsen tillsammans med Bildmuseets konstpedagog. Med inspiration från bokens bild- och textvärld skapar vi kreativt i bildverkstaden.

 

 

 

Konst & fysik (OBS! Endast ett fåtal platser kvar)
Inspirerat av utställningen  Entangle / Konst & Fysik 
15 januari - 21 februari
Målgrupp:  Förskola, grundskola, gymnasium
Ämnen:  Bild, fysik, NO, filosofi, språk, SH

Svarta hål, mörk materia, gravitation, rymd, tid och rörelse är fenomen som fascinerar både forskare och konstnärer. I utställningen Entangle / Konst och fysik har 14 olika konstnärer inspirerats av vetenskapen och de villkor som skapar vår värld. I skolprogrammet undersöker vi de spännande fenomen och frågor som verken väcker. Skolor kan välja att boka in sig för två timmars besök med visning och kreativ workshop. Det är också möjligt att boka en timmes visning inklusive samtal och analysövning kring utvalda verk i utställningen. Skolprogrammet kan anpassas efter olika grupper och åldrar. 

Skuggor och tid   inspirerat av   William Kentridge /The Refusal of Time
6 november - 21 december (OBS! Fullbokat)
Passar: Förskola, grundskola.
Programmet går att anpassa till övriga åldrar och årskurser. 

William Kentridge är en sydafrikansk och internationellt välkänd konstnär. I installationen The Refusal of Time (Att vägra tiden) kombinerar han filmprojektioner, teckningar, animationer fotografi, poesi och performance med spännande musik, ljudspår och objekt. Verket är en fantasifull berättelse om vårt sätt att förstå tid. Vad är tid?   Kommer vi någonsin förstå tiden?

Skolprogrammet kan anpassas efter olika grupper och åldrar. Skolor kan välja att boka in sig för två timmars besök med visning och workshop. Där undersöker vi ljus och skuggor och skapar berättelser med hjälp av skuggfigurer som vi bygger av papper och kartong. Det är också möjligt att boka en timmes visning inklusive samtal och analysövning kring Kentridge konst och begreppet tid.

 

Fotoexperiment inspirerat av   Jochen Lempert/Plötslig vår 
OBS, ett fåtal tider kvar att boka!
11 september - 18 oktober
Passar: Grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. 
Programmet går att anpassa till förskolegrupper.   

Konstnären Jochen Lempert, från Tyskland, utbildade sig först till biolog men har sedan 1990-talet ägnat sig åt analogt fotografi. Hans huvudsakliga motiv är djur och natur som han undersöker genom kamerans lins likt en forskare. Jochen Lempert får oss att se detaljer och nya samband som väcker tankar kring vår relation till naturen. Bilderna i utställningen   Plötslig vår har han fotograferat på traditionellt vis med svart-vit kamerafilm och framkallat och förstorat i mörkrum.

I skolprogrammet jobbar vi med hålkameror, en mycket gammal föregångare till de tidiga kamerorna. Vi byter ut de traditionella kemikalierna och framkallar istället bilder med en vätska gjord på bland annat kaffe och c-vitaminpulver.

 

Skolprogram 24 april - 7 juni 2018
Tema: Purple
Passar årskurs 4-9, gymnasium och vuxenutbildning.

Bildmuseet presenterar den brittiska konstnären och filmskaparen John Akomfrahs mest ambitiösa verk hittills. Purple är en uppslukande videoinstallation om klimatförändring, mänskliga samhällen och vildmarken. Det handlar bland annat om utrotning av djur, isens minne, världshav fyllda av plast och global uppvärmning. I den mäktiga videoinstallationen som projiceras på sex skärmar samtidigt, kombineras arkivfilm med nytagen film och ett hypnotiskt ljudspår. Videokonstverket är en uppföljning till Vertigo Sea som visades på Bildmuseet 2015.  

I skolprogrammet skapar vi inspirerat av videoverkets tema och teknik. 

Läs om utställningen John Akomfrah / Purple

 

Skolprogram 20 mars - 19 april 2018
Tema: Bilderbok
Målgrupp: Passar bäst för förskoleklass och åk 1-6, men kan anpassas till andra åldrar
Ämnen: Bild, svenska och andra språk

"Vad gör man då det känns omöjligt att leva upp till allt som förväntas av en? Vad gör man då den enda människa som förstår en försvinner? Om man befinner sig någonstans i gränslandet mellan barn- och vuxenvarande och bär på en längtan efter något som man själv knappt kan sätta ord på."

Sara Lundbergs Fågeln i mig flyger vart den vill har inte bara fått Augustpris, utan också utsetts till årets bästa svenska bilderbok. I en utställning på Bildmuseet presenteras boken genom skisser och originalbilder. I skolprogrammet arbetar vi med olika typer av berättande, i ord och text och genom teckningar i akvarell och gouache.

Fågeln i mig flyger vart den vill handlar om konstnären Berta Hansson som ung. Sara Lundbergs poetiska texter och bilder berättar om en flicka i elvaårsåldern som söker vägen att själv forma sitt liv och förverkliga sin längtan att bli konstnär. Berta Hansson växte upp landsbygden i en tid då kvinnans uppgift var att ta hand om hushållet, men det var ett annat liv hon längtade efter. Hur är det att vara ung i dag jämfört med för hundra år sedan? Vilka är vår tids drömmar och förhoppningar om framtiden? Vågar vi tro på våra drömmar?

Läs om utställningen: Årets svenska bilderbok / Fågeln i mig flyger vart den vill

 

Skolprogram 6 februari - 1 mars 2018
Tema: Dada
Passar grundskola, gymnasium och vuxenutbildning.
Programmet går att anpassa till förskoleklass och förskolegrupper. 

Dada startade som en konströrelse i Zürich, Schweiz för 101 år sedan och har sedan dess påverkat generationer av konstnärer och synen på vad konst är. Rörelsen var en protest mot första världskriget och den rådande nationalismen. Dadaisterna använde humor, parodi och satir för att kritisera och ifrågasätta samhället och konsten. I utställningen finns exempel på nya material och uttryck som collage, readymades, happenings, performance, gatuteater, ljudpoesi och film som utvecklades av konstnärerna. 

I skolprogrammet jobbar vi med text- och bildkollage både i tvådimensionell och skulptural form. Dessutom ingår bildanalys och konstsamtal.  

Läs om uställningen: Dada är Dada

 -----

Skolprogram till och med 1 februari 2018
Tema: Rum och hem
Passar förskola, förskoleklass, åk 1-3, åk 4-6, högstadiet, gymnasiet, språkintroduktion, SFI, vuxenstuderande

I den 16 m långa installationen Passage/s kombinerar konstnären Do Ho Suh passager, hallar och korridorer från olika hem han haft.  Allt återskapat i full skala i en installation av transparenta tyger som ger ett drömlikt intryck. I utställningen finns också ett videoverk som tar oss med genom en oändlig korridor av skiftande miljöer, ett annat låter oss färdas upp genom en byggnad utan slut. 

Do Ho Suhs intresse för hemmet väcktes när han flyttade från Sydkorea först till New York och sedan till London. När han bytte hemland insåg han att hemmet betyder som mest i det ögonblick vi förlorar det. Hemmet är en fast punkt och en kärna i vår identitet och hur långt vi än flyttar så bär vi alltid vårt hem med oss i vårt minne.

I skolprogrammet undersöker vi konstverken och utgår från funderingar om våra rum, hus och hem. Vad är viktigt i ett hem? Vad har jag för minnen från tidigare hem jag bott i eller besökt? Hur många hem kan en människa bära med sig i sitt minne? Hur bor vi i framtiden? Eleverna får arbeta vidare med temat i bildverkstaden genom teckning, frottage och modeller i skulpturala material. Både konstverken och temat är lättillgängliga och relevanta för alla åldrar - från förskolebarn till vuxenstuderande.

Läs om utställningen Do Ho Suh / Passager

Skolprogram våren 2017
Perpetual Uncertainty
Målgrupper: förskola, åk 1-9, gymnasiet och vuxenstuderande
Ämnen: Bild, SO, NO

Utställningen  Perpetual Uncertainty ställer frågor om vår samtid - atomkraftens tidsålder. I verk av internationella konstnärer från Europa, USA och Japan undersöks på olika sätt atomkraftens påverkan på människor och platser. Vi inspireras av teman i utställningen och framförallt berättandet i olika former. Genom det muntliga berättandet, skrift, symboler, bilder och andra tekniker kan vi berätta om den tid vi lever i nu. Vad har vi lärt oss av tidigare generationer och hur kan vi föra vidare information till framtiden? Kommer människor om 1000 år, eller 20 000 år att förstå vad vi menar?

-----

Skolprogram 19 mars - 18 maj 2017 
Årets svenska bilderbok / Djur som ingen sett utom vi
Målgrupp: Förskola, förskoleklass, åk 1-3
Ämnen: Bild, svenska

Har du mött Daglingen, Kakakerna eller möjligtvis Havsgiganten? Vem är Smygeln som letar vänner med sina två antenner eller Sssch som är så blyg som det går? Utmärkelsen Årets svenska bilderbok / Snöbollen tilldelades i år Djur som ingen sett utom vi av Ulf Stark och Linda Bondestam. I boken, som i mars presenteras i en utställning på Bildmuseet, får vi träffa de osedda djuren som lever i en värld där det inte alltid är så lätt att hitta sin plats. I det pedagogiska programmet får barngruppen utforska berättelsen tillsammans med Bildmuseets konstpedagog. Med inspiration från bokens bild- och textvärld skapar vi kreativt i bildverkstaden.

-----

Skolprogram 25 maj - 16 juni 2017
Jumana Emil Abboud / Hästen, fågeln, trädet och stenen
Målgrupp: Åk 1-9, Gymnasiet
Ämnen: Bild, svenska, historia, samhällskunskap

I utställningen Hästen, fågeln, trädet och stenen får vi möta den palestinske konstnären Jumana Emil Abbouds värld befolkad av magiska varelser, andar och demoner i träd och grottor. I skolprogrammet inspireras vi av utställningens verk och de sägner och myter som Jumana samlat ur det palestinska landskapet. Vi skapar egna berättelse och funderar på vilka varelser och väsen som finns på de platser vi har i vår närhet.

-----

Skolprogram 5 september  - 29 oktober 2017
Inre och yttre landskap 

Målgrupp: Förskola, Förskoleklass, Åk 1-9, Gymnasiet
Ämnen: Bild, svenska, historia, samhällskunskap

I Bildmuseet visas i början av hösten tre utställningar som på olika vis utgår från naturen och landskapet. Konstverken handlar om minnen från barndomens landskap och naturen som symbol för våra känslor och drömmar. I skolprogrammet inspireras vi av filmer, performanceverk och foton av Ana Mendieta och hennes relation till naturen i USA, Mexico och Kuba och Roger Mettos målningar från Abisko-fjällen, som finns kvar till 29 oktober, där avbildas Abisko-fjällen både på avstånd och i närbilder. 

Vi rör oss runt i Bildmuseets utrustade med skissmaterial och genom byggnadens stora fönster studerar vi landskapet utanför. I bildverkstaden utvecklar vi landskapen och arbetar vidare i teckning och måleri

  • Boka skolprogram

    Senast två veckor i förväg behöver vi förslagen på när ni kan komma. Vi kontrollerar att det finns plats och återkommer snart med svar.

  • Kontakt

    Skolprogram måste bokas via webbformuläret, men kanske har du en fråga först? Välkommen att kontakta våra konstpedagoger.

  • Tips!

    Lärare i Umeå kommun kan boka Kulturbussen gratis när klassen behöver skjuts till ett kulturevenemang. Boka minst 10 dagar i förväg.