Animal / Konst över arter och existenser

2019-06-14 - 2019-10-20

Utställningen Animal / Konst över arter och existenser presenterar film, måleri, skulpturala installationer och ljudkonst som på olika sätt omformulerar relationen mellan människa, natur och icke-mänskliga varelser.

Med en ökad medvetenhet om jordens utsatthet ställer sig många frågan om vad vi kan göra. Kanske måste vi sluta betrakta människan en enskild art och istället se oss som en av flera samexisterande varelser, bara en annan typ av existens. Först när vi erkänner att människan inte är skapelsens krona och att allt liv är nära sammankopplat blir verklig förändring möjlig. Inte bara förändring av vanor och beteenden utan också en omdefiniering av vad det innebär att vara människa.

Bland de medverkande konstnärerna finns Jennifer Allora (USA) & Guillermo Calzadilla (Kuba), Mary Beth Edelson (USA), Luca Frei (Schweiz/Sverige), Pierre Huyghe (Frankrike/Chile), Louise Lawler (USA), Brita Marakatt-Labba (Sverige), Philippe Parreno (Algeriet/Frankrike), Amalia Pica (Argentina) och Paloma Varga Weisz (Tyskland)

Utställningen Animal är producerad av Bildmuseet och kuraterad av Filipa Ramos tillsammans med museiintendent Anders Jansson. Filipa Ramos är baserad i London och arbetar som skribent, curator och redaktör för art-agenda. Hon undervisar vid masterprogrammet för rörlig bild vid Kingston University och forskarutbildningen vid Central Saint Martin samt vid masterprogrammet för konst vid Institut Kunst i Basel.