Animal / Konst över arter och existenser

2019-06-14 - 2019-10-20

Utställningen Animal presenterar film, måleri, skulptural installation och ljudkonst som omformulerar relationen mellan människa, natur och icke-mänskliga varelser.

Jordklotets alltmer påtagliga utsatthet krackelerar bilden av människan som skapelsens krona. Vi har inte längre råd att betrakta jordens ekosystem som en näringskedja med vinnare och förlorare. Men med medvetenheten om att allt liv är sammanlänkat följer möjligheter till verklig förändring, inte bara förändringar av våra vanor och beteenden utan också av vad det innebär att vara människa. En bland många samexisterande varelser; en annan typ av existens.

I utställningen medverkar bland andra Allora & Calzadilla (USA/Kuba), Mary Beth Edelson (USA), Luca Frei (Schweiz/Sverige), Pierre Huyghe (Frankrike/Chile), Annika Larsson (Sverige), Louise Lawler (USA), Britta Marakatt-Labba (Sverige), Amalia Pica (Argentina) och Paloma Varga Weisz (Tyskland)

Animal / Konst över arter och existenser är producerad av Bildmuseet och sammanställd i samarbete med den London-baserade curatorn och konstkritikern Filipa Ramos. Filipa Ramos är chefredaktör för art-agenda, medverkar som skribent i ett flertal internationella konsttidskrifter och undervisar vid Kingston University och Central Saint Martins i London, samt vid Institut Kunst i Basel.