Naeem Mohaiemen / Jole Dobe Na

2021-02-20 - 2021-09-05

Naeem Mohaiemens film Jole Dobe Na [De som inte drunknar] är en drömlik och meditativ berättelse om förlust och saknad. I en övergiven sjukhusbyggnad rör sig en man genom öde salar och återskapar de senaste månaderna av sin hustrus liv. Genom tillbakablickar och minnesbilder gestaltar filmen hur en människa lever vidare i de efterlevandes minne och medvetande.

Jole Dobe Na skapades på uppdrag av Yokohamatriennalen och Bildmuseet, där den nu visas för första gången efter premiären i Japan. Filmen är det centrala verket i utställningen och presenteras tillsammans med tidigare verk som kretsar kring minne, fotografi och historia.

Naeem Mohaiemen (f. 1969, London) bor och verkar i Dhaka och New York. Genom film, installation, teckning och text utforskar han socialistiska utopier, ofullbordad avkolonialisering och hur föränderliga nationsgränser, medborgarskap och språkstrider formar människors liv. Mohaiemens verk har presenterats i rad utställningar och filmfestivaler runt om i världen. Han nominerades till Turnerpriset 2018.