C.R.E.A.M. / Konsthögskolan Umeå

2018-05-04 - 2018-05-20

Årets examensutställning av masterstudenterna vid Konsthögskolan vid Umeå universitet heter C.R.E.A.M. (Cash Rules Everything Around Me). Titeln refererar till ett kritiskt ifrågasättande av rådande värderingar och möjligheterna att utmana dessa genom konstnärliga uttryck.

Utställningen presenterar verk av Carolina Andreasson, Emil Carlsiö, Micaela Cignozzi, Laura Heuberger, Jenny Käll,  Ariadna Mangrané, Frederico Sjöstrand de Oliveira och Alexander Skats. Deras huvudhandledare är konstnären Christoph Draeger, professor vid Konsthögskolan.

C.R.E.A.M.  är kulmen på fem års studier i fri konst och visar ett brett spektrum av idéer. Utifrån sina specifika intressen och personligheter har studenterna utvecklat självständiga sätt att arbeta.

Program i anslutning till utställningen


FRE 4/5 17:00- 21:00
Art Friday! Fredagskväll med vernissage och bar. Klockan 19:00 öppnar C.R.E.A.M. (Cash Rules Everything Around Me), årets examensutställning av masterprogrammet på Konsthögskolan, Umeå universitet. Konstnärerna finns på plats. Välkomsttal av Konsthögskolans prefekt Katrin Holmqvist-Sten. Christoph Draeger, professor och huvudhandledare, presenterar utställningen. Baren är öppen från 17:00.

FRE 11/5 17:00-21:00
Art Friday! Fredagskväll med konstfilm och och barmingel. Klockan 19:00 visas 3-minutersfilmer på temat Röra sig, skapade av studenter från Konsthögskolans kandidatprogram under handledning av Annika Ström, konstnär och gästlärare. Gäst-DJ:s denna kväll är DJ Puzzle (Christoph Draeger) med vän. Baren är öppen från 17:00.

SÖN 13/5 13:00-15:00
13:00 Studenter från Konsthögskolan ger en guidad visning av sin utställning C.R.E.A.M.
14:00 Utdelning av stipendier till studenter vid Konsthögskolan i deras utställning C.R.E.A.M. Stipendieceremonin leds av prefekt Katrin Holmqvist-Sten och Christoph Draeger, professor vid Konsthögskolan, Umeå universitet.

FRE 18/5 17:00-21:00
Art Friday! Fredagskväll med läsningar, performance och musik. Baren öppnar 17:00. Från klockan 18:00 och hela kvällen läser konstnärer och konststudenter text och poesi, varvat med olika musikakter. Kvällen arrangeras i samarbete med Gore Text och Konsthögskolan. It's time for some emotional GORE!

Gore Text är en plattform för text som konstnärligt medium. Den är ett initiativ av konststudenterna Linnea Johnels och Julia Sjölin, och har tidigare ägt rum i Konsthögskolans galleri och på Konstfrämjandet i samband med Littfest.

LÖR 19/5 12:00-16:00
Öppen workshop i bildverkstaden ledd av Jenny Käll, en av de nyutexaminerade konstnärer som medverkar i utställningen C.R.E.A.M. Hon skriver:

Kom och prova på att tälja en kniv med en annan kniv, baka en brödkniv som sedan kan användas som en smörkniv för att slutligen förtäras. En omvandling av ett material till ett annat material, från en förlängning av en kropp med en kropp till en annan kropp.

Hur förhåller vi oss kring de ting vi omger oss av? Vi är bundna till möbler, mat, verktyg, etc. De blir förlängningar av våra kroppar och vi förlänger dem. Kniven är en kniv men blir kanske inte en kniv fullt ut förrän då den används som en kniv, så som knivanvändaren inte kan vara knivanvändare utan en kniv. På så sätt skapar de varandra. Kan detta upprepas i olika steg och andra former?

SÖN 20/5 14:00
Studenter från Konsthögskolan ger en guidad visning av sin utställning C.R.E.A.M.