Välkommen 19 maj till nya Bildmuseet på Konstnärligt campus! Vernissage, performance, musik, bildverkstad, museishop och kafé.
Den 19 maj önskar vi varmt välkomna till nya Bildmuseet på Konstnärligt campus!
Vernissage, performance, musik, bildverkstad, museishop och kafé. Konserter med Patrik Backlund och Winhill/Losehill och dansföreställningen "Intro" av koreografen Björn Säfsten med Anja Arnquist och Sophie Augot.
Bildmuseet öppnar med Konsthögskolans examensutställning, utställningar av studentprojekt från Designhögskolan och Arkitekthögskolan, samt Årets svenska bilderbok. Öppningsdagen sammanfaller med Kulturnatta i Umeå, helgen före invigningen av Konstnärligt campus.
11.00 Portarna öppnas
12-21 Öppen bildverkstad - tryck din egen tygväska
13.00 Museichef Katarina Pierre hälsar välkommen
13.30 Presentation av Konsthögskolans MFA-utställning
14.00 Presentation av Arkitekturhögskolans utställning
14.30 Presentation av Designhögskolans utställning
15.00 Årets svenska bilderbok - Apan och jag av Eva Lindström
16.00 Musik / Djuriskt
18.00 Visning av Bildmuseets nya byggnad
19.00 Dans / "Intro" - delar ur verket "Introduction" av koreografen Björn Säfsten. Med Anja Arnquist och Sophie Augot
19.30 Musik / Patrik Backlund
20.00 Dans / "Intro" - delar ur verket "Introduction" av koreografen Björn Säfsten, premiär 20 september på Norrlandsoperan. Med Anja Arnquist och Sophie Augot,
21.00 Musik / Winhill/Losehill
22.00 Huset stängs
Kaféet öppet till 22.00
Invigning av Konsthögskolans Master of Fine Arts examensutställning Twenty Twelve (as we know it).
Invigning av Arkitekthögskolans utställning Work in Progress.
Invigning av Designhögskolans utställning What if...
Invigning av utställningen Årets svenska bilderbok / Apan och jag, originalillustrationer från Eva Lindströms prisade bok. Konstnären medverkar.
Öppen föreläsning av professor Walter Unterrainer, Arkitekthögskolan, i samband med utställningen Work in Progress. Föreläsningen ges på engelska.
Arkitekthögskolans masterprogram Laboratory of Immediate Architectural Intervention bjuder in till rundabordssamtal i utställningen Work in Progress. Välkommen att lyssna.
(samtal 1) I samband med utställningen Work in Progress på Bildmuseet har Arkitekthögskolan bjudit in gäster till ett rundabordssamtal. Plats: Arkitekthögskolan, Auditoriet plan 0
I samband med utställningen Work in Progress på Bildmuseet har Arkitekthögskolans masterprogram Laboratory of Sustainable Architectural Production bjudit in gäster till ett rundabordssamtal. Moderator Professor Jüri Soolep, Arkitekthögskolan. Välkommen att lyssna. Samtalet sker på engelska
Plats: Arkitekthögskolan, Auditoriet plan 0
(Samtal 2) I samband med utställningen Work in Progress på Bildmuseet har Arkitekthögskolan bjudit in gäster till ett rundabordssamtal. Samtalet sker på engelska. Plats: Arkitekthögskolan, Auditoriet plan 0.
I samband med utställningen Work in Progress på Bildmuseet har Arkitekthögskolans masterprogram Laboratory of Sustainable Architectural Production bjudit in gäster till ett rundabordssamtal. Moderator Professor Jüri Soolep, Arkitekthögskolan. Välkommen att lyssna. Samtalet sker på engelska
Plats: Arkitekthögskolan, Auditoriet plan 0.
Redovisningar av studentprojekt från Arkitekthögskolans masterprogram i utställningen Work in Progress. Välkommen att lyssna. Redovisningarna sker på engelska.
Redovisningar av studentprojekt från Arkitekthögskolans masterprogram Laboratory of Immediate Architectural Intervention i utställningen Work in Progress. Välkommen att lyssna. Redovisningarna sker på engelska.
Dans och presentationer av tre studentprojekt i Arkitekthögskolans utställning Work in Progress.
Att skapa Umeå - omskapandet av staden och dess missnöjesyttringar, ett rundabordssamtal i utställningen Work in Progress av Arkitekthögskolans masterprogram Laboratory of Immediate Architectural Intervention. Samtalet sker på engelska.
Öppen föreläsning med Jesper Lundqvist, författaren till Kivi och Monsterhund, den första barnboken som benämner huvudpersonen med könsneutralt pronomen.
Öppen föreläsning med Jesper Lundqvist, författaren till Kivi och Monsterhund, den första barnbok som använder hen, istället för hon eller han.
Kivi är en figur som alla barn kan identifiera sig med. Men tilltaget har väckt intresse och känslor. Handlar det om att ta bort kön? Ja, varför skriver en egentligen en bok om en hen? Och vad betyder det för den kreativa processen och framförallt hur tar den lilla läsaren emot det? Författaren Jesper Lundqvist, som bland annat skrivit för Sveriges Radio, berättar om bakgrund, reaktioner och möjligheter.
Invisible Girl handlar om flickskap i en global kontext. Konferensen är öppen för alla intresserade. Välkommen att ta del av presentationerna.
Den 7 juni publiceras den elektroniska antologin Invisible Girl, där 40 forskare och konstnärer på olika sätt beskriver och problematiserar flickor och flickskap. I samband med det bjuder institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap och Bildmuseet gemensamt in till en konferens öppen för allmänheten. Fri entré, ingen anmälan krävs.
Mellan 15 och 18 presenteras publikationens olika kapitel i Bildmuseets flexhall, plan 0. Författare och konstnärer har rest från jordens alla hörn för att ge en kort presentation av sitt kapitel. Det blir en späckad eftermiddag, samtidigt som formatet gör att alla kan ha glädje av konferensen, oavsett bakgrund eller intressen.
Öppen föreläsning med konstvetaren Ivar Tornéus om Jaume Plensas skulpturer som mötesplatser för tankar och samtal. Från 9 juni visas en utställning med den spanska konstnären på Umedalen Skulptur.
En introduktion till sommarens utställning i skulpturparken på Umedalen av konstvetare Ivar Tornéus.
Jaume Plensa. Skulpturer som mötesplatser för tankar och samtal.
Umedalen Skulptur fokuserar i år på den katalanske skulptören, Jaume Plensa. Sedan tidigare finns stålskulpturen "Nostros" i den permanenta skulptursamlingen och i sommar visas ytterligare skulpturer och installationer av konstnären. Jaume Plensa är född i Barcelona 1955, bor och arbetar i Paris och i Barcelona.
Föreläsningen är ett samarrangemang mellan Bildmuseet, UB på Konstnärligt campus, Galleri Andersson Sandström och Balticgruppen.
Vi öppnar sommarens fyra utställningar: Mario Merz / What Is to Be Done?, Kirunatopia / I skuggan av framtiden, Disobedience Archive och Björn Berg / Inte en dag utan ett streck.
ONSDAG 20 JUNI 17-20
17.00 Dörrarna öppnas till fyra nya utställningar
18.00 Museichef Katarina Pierre hälsar välkommen. Disobedience Archive (The Parliament) presenteras av Marco Scotini
18.30 Mario Merz / What Is to Be Done? presenteras av Lisa Le Feuvre
19.00 Björn Berg / Inte en dag utan ett streck presenteras av Maja Berg Lindelöw
19.30 Kirunatopia / I skuggan av framtiden presenteras av Rainer Hauswirth och Kim Einarsson. Performance: Iscensättning 1
20.00 Bildmuseet och kaféet stänger för dagen
-----------
Mario Merz / What Is to Be Done?
20 JUNI - 30 SEPTEMBER
What Is to Be Done? är en stor retrospektiv utställning om Mario Merz (1925-2003), den första presentationen i Sverige av den italienske konstnären sedan Moderna Museet 1983. Mario Merz var en av nyckelpersonerna inom Arte Povera-rörelsen och en förnyare av skulpturen. Utställningen visar bland annat skulptur- och installationsverk av vax, glas, metallrör, vide, trä, fotografi och neon.
Kirunatopia / I skuggan av framtiden
20 JUNI - 28 OKTOBER
Tolv internationella och svenska konstnärers verk om en stad i förändring. Sprickbildningar från gruvan rycker allt närmare och Kiruna måste flyttas från riskzonen. Vilka processer genomgår ett samhälle och dess invånare när områden försvinner och nya delar byggs? Vilka minnen väljs bort och vilka framtida bilder skapas?
Disobedience Archive (The Parliament)
20 JUNI - 2 SEPTEMBER
Disobedience Archive (The parliament) är ett videoarkiv över konstnärliga aktioner från 70-talet till idag, ett pågående projekt kuraterat av den Italienske kuratorn Marco Scotini. Disobedience Archive är också en plattform för diskussioner om relationen mellan konstnärliga praktiker och politisk aktion.
Björn Berg / Inte en dag utan ett streck
20 JUNI - 2 SEPTEMBER
Björn Berg (1923-2008) är konstnären bakom några av våra mest välkända och älskade barnboksillustrationer, t ex Emil i Lönneberga och Gumman som blev liten som en tesked. Han illustrerade också vers- och historieböcker av Alf Henrikson och var under många år verksam som reportagetecknare på DN, men den här utställningen fokuserar på Björn Bergs sagovärld.
Öppen föreläsning med Francesca Pola, italiensk konsthistoriker, curator och professor vid Università Catolica och IES, Italien. Föreläsningsspråk engelska.
Öppen föreläsning med anledning av utställningen Mario Merz / What Is to Be Done?. Francesca Pola, italiensk konsthistoriker, curator och professor vid Università Catolica och IES, Italien. Föreläsningsspråk engelska.
Öppen föreläsning med Robert Lumley, författare till flera publikationer om Arte Povera och professor i italiensk kulturhistoria vid University College London.
Öppen föreläsning med Robert Lumley, författare till flera publikationer om Arte Povera och professor i italiensk kulturhistoria vid University College London. Med anledning av Bildmuseets utställning Mario Merz / What Is to Be Done?. Föreläsningsspråk: engelska
Joanna Warsza, en av curatorerna för årets Berlinbiennal på blixtvisit i Umeå,berättar om biennalen! Språk: Engelska. I samarbete med Iaspis
Öppen föreläsning med Olle Granath, konstkritiker och författare som berättar om sitt samarbete med Mario Merz Med anledning av Bildmuseets utställning Mario Merz / What Is to Be Done?.
Arte Povera and Social Engagement, en öppen föreläsning med Ele Carpenter, curator och lärare vid Goldsmiths College, University of London. Föreläsningsspråk engelska.
Arte Povera and Social Engagement, en öppen föreläsning med Ele Carpenter, curator och lärare vid Goldsmiths College, University of London. Med anledning av Bildmuseets utställning Mario Merz / What Is to Be Done?. Föreläsningsspråk engelska.
Lars-Daniel Öhman, lektor i matematik vid Umeå universitet, föreläser om Fibonacciföljden och undersökande och regelföljande verksamhet i anslutning till utställningen Mario Merz/What Is to Be Done?
Öppen föreläsning med Lasse Brunnström, professor i designhistoria, Högskolan för design och konsthantverk - HDK - vid Göteborgs universitet.
Öppen föreläsning med Lasse Brunnström, professor i designhistoria, Högskolan för design och konsthantverk - HDK - vid Göteborgs universitet. Med anledning av Bildmuseets utställning Kirunatopia / I skuggan av framtiden.
Ett samtal om makt och visioner med Malin Rönnblom, docent i statsvetenskap och Linda Sandberg, fil.dr i kulturgeografi, verksamma vid Umeå centrum för genusstudier, Umeå universitet.
Ett samtal om makt och visioner med Malin Rönnblom, docent i statsvetenskap och Linda Sandberg, fil.dr i kulturgeografi, verksamma vid Umeå centrum för genusstudier, Umeå universitet. Föreläsning i anslutning till utställningen Kirunatopia/I skuggan av framtiden
Vernissage: Dayanita Singh / En fotografs äventyr och Nanna Johansson / Serier. De båda konstnärerna finns på plats och presenterar sina utställningar.
Vernissage Henning Larsen Architects 2012-10-28 14:00-18:00
Utställningen Henning Larsen Architects öppnas i flexhallen. Om arkitektbyrån bakom Bildmuseets arkitektur.
På söndag 28 oktober kl 14 öppnar Bildmuseet en utställning som presenterar danska Henning Larsen Architects, den internationellt framgångrika arkitektbyrå som genom sitt arbete med nya Bildmuseet och Arkitekthögskolan på Konstnärligt campus har satt sin prägel på staden Umeå. Arkitekturen påverkar miljön, staden eller landskapet och det samhälle som den är en del av. Och miljö, staden, landskapet, samhället har i sin tur ett inflytande på arkitekturen.
Varmt välkommen på söndag. Utställningen öppnas av intendent Cecilia Andersson. Arkitekterna Per Ebbe Hansson och Louis Becker från Henning Larsen Architects medverkar också vid vernissagen.
Umeås stadsarkitekt Olle Forsgren berättar om det nya Umeå och planerna inför framtiden.
Det nya Umeå
Olle Forsgren, stadsarkitekt, Umeå kommun.
Fotografen och filmaren Francesco Jodice presenterar sitt projekt Spectaculum Spectatoris. Föreläsningsspråk: engelska
Utställningen Spectaculum Spectatoris av Francesco Jodice öppnar på Bildmuseet och visas även i Glashuset på Rådhustorget i anslutning till Umeå Ljusfestival.
Utställningen Spectaculum Spectatoris av Francesco Jodice öppnar på Bildmuseet och i Glashuset på Rådhustorget i anslutning till Umeå Ljusfestival.
Utställningen invigs kl 17:00 på Bildmuseet i konstnärens närvaro. Vi håller extra öppet till kl 19:00 denna kväll.
Utställningen Communitas öppnas i Bildmuseet. Exempel på konstnärers och arkitekters visionära idéer om städers framtid.
Mauricio Corbalan, m7red, är en av de medverkande konstnärerna i utställningen Communitas som visas på Bildmuseet, plan 3.
Mauricio Corbalan, m7red, är en av de medverkande konstnärerna i utställningen Communitas som visas på Bildmuseet. Han kommer att berätta om m7red och deras arbetsmetoder samt presentera den research som gjorts för deras "glokala karta" i Communitas.
m7red grundades av Mauricio Corbalan och Pio Torroja 2005 och är ett urbant nätverk i Buenos Aires med arkiv, laboratorium och kontor för rådfrågning. De arbetar tillsammans med både experter och icke-experter för att analysera, diskutera och utarbeta förslag om angelägna politiska och urbana frågor. De arbetar ungefär som en forskargrupp, som urbana konsulter och som ett strategiskt forum.
Workshop med Wapke Feenstra från konstnärsinitiativet myvillages.org som medverkar i utställningen Communitas. Workhopen fokuserar på lokalproducerad mat.
Wapke Feenstra från konstnärsinitiativet myvillages.org berättar om verket och projektet Vorratskammer som just nu visas i utställningen Communitas på Bildmuseet. Workshopen kommer att fokusera på lokalproducerad mat och ska resultera i en lista på lokal mat.
Vorratskammer (Skafferiet) utvecklades när konstnärerna bjöds in till festivalen Über Lebenskunst i Berlin 2011. Under ett års tid arbetade för att fylla skafferiet med lokalt procucerad mat. Tanken var att bjuda 5 000 personer på mat under festivalen, men det kom 8 000. Filmen berättar om möten och processer under arbetet med att samla in och producera livsmedel.
Norska Snöhetta står tillsammans med lokala White bakom ritningarna till Kulturväven som just nu byggs vid älven i centrala Umeå. Snöhettas Rune Grasdal berättar.
Norska arkitektbyrån Snöhetta står tillsammans med lokala White bakom fasadritningarna till Kulturväven som just nu byggs vid älven i centrala Umeå, ett stenkast uppströms från Bildmuseet. Snöhettas Rune Grasdal gästar oss denna kväll för att berätta om projektet.
Bearbetade fotografier, små skulpturer och ljudporträtt - resultatet av skolklassers arbete med temat självporträtt under ledning av studenter vid bildlärarutbildningen vid Umeå universitet
Under hösten har ett 20-tal skolklasser besökt Bildmuseets utställningar och bildverkstad och arbetat med temat Självporträtt. Under ledning av studenter från bildlärarutbildningen vid Umeå universitet har eleverna fått fotografera sig själva i en fotostudio och sedan bearbeta bilden med färgpennor. De har också fått göra små skulpturer av fogskum samt skapa ett ljudsjälvporträtt av sina röster.
Projektet och en del av elevernas egna bilder och ljud presenteras i en liten utställning på plan 2 i Bildmuseet under helgen 8-9 december. Lördag 8 december kl 12 invigs utställningen.
Bildverkstaden är öppen för allmänheten som vanligt 12-17 denna helg. Alla som vill kan fotografera och teckna egna självporträtt.
Bildmuseet ingår i det tvååriga EU-projektet Contemporary Self Portraits [Samtida Självporträtt] tillsammans med samarbetsparter i Finland, Estland, Lettland och Irland. Syftet är att utveckla konstpedagogiska metoder för att arbeta med självporträtt gentemot olika målgrupper. I maj 2014 planeras en konferens där projektet sammanfattas och presenteras för en bredare publik.
Trådar / En mobil syjunta är en utställning och workshop. Ta med något att brodera på - för hand eller med en omprogrammerad symaskin.
Bildmuseet öppnar två nya utställningar: Eve Morgenstern / Krisens fasader och Signs of Conflict
Fotografen Eve Morgenstern besöker Bildmuseet för att presentera sin utställning Krisens fasader. Föreläsningsspråk: engelska