"False"
Hoppa direkt till innehållet
Öppet idag: 12-17
Fri entré
Huvudmenyn dold.

Evenemang 2016

Specialvisning av Julio Le Parc
2016-01-24 14:00-15:00

Museiintendent Cecilia Andersson ger en visning av utställningen Julio Le Parc / Lumière. Julio Le Parc experimenterar med åskådarens upplevelse av konsten och dess omgivning. Med hjälp av enkla, reflekterande material skapar han stora, spektakulära och medryckande ljusinstallationer.

Museiintendent Cecilia Andersson ger en visning av utställningen Julio Le Parc / Lumière

Julio Le Parc experimenterar med åskådarens upplevelse av konsten och dess omgivning. Med hjälp av enkla, reflekterande material skapar han stora, spektakulära och medryckande ljusinstallationer. Ljus sätts i rörelse med hjälp av linser och små inbyggda motorer.

Med rörelse i tankarna
2016-02-02 18:30-20:00

Föreläsning och workshoppar med öppna samtal om datorarbete och rörelse i vardagen. Med Helena Tobiasson från KTH/Interaktiva institutet och Catharina Henje med studenter från Designhögskolan.

Har du frågat din kropp vad den har gjort i dag?

Ett vardags- och arbetsliv med mycket stillasittande påverkar vår hälsa och har kommit att bli en av dagens stora utmaningar. Fysisk rörelse försvinner från vardagliga aktiviteter och har istället blivit något som schemaläggs till enstaka träningstimmar. Kan man ta design till hjälp för att bjuda kroppen tillbaka in i stillasittande vardagsliv och kontorsarbete?

Välkommen till föreläsning och workshoppar med öppna samtal om rörelser i vardagliga situationer ur ett designperspektiv. Studenter från Designhögskolan tar sig an frågor kring fysisk belastning och vila vid vardaglig människa-datorinteraktion tillsammans med Catharina Henje, Designhögskolan, Umeå universitet, och Helena Tobiasson, KTH och Interaktiva Institutet i Umeå.

Helena Tobiasson forskar om människa-datorinteraktion och kommer att berätta om forskningsprojektet "Rörelse i tankarna". Det undersöker hur arbetsmiljön vid datorarbete kan utformas så att vi håller oss friska. Projektet samarbetar med Designhögskolan, och studenterna har fått i uppgift att hitta nya idéer för hur skärmarbete kan uppmuntra fysisk aktivitet istället för att motverka den.

Trots att många företag satsar på träningstimmar och andra satsningar för att främja fysisk aktivitet under arbetstid är vi idag stillasittande till den grad att det tydligt påverkar vår hälsa negativt. I samarbete mellan KTH i Stockholm och Interactive Institute i Umeå utvecklar och utvärderar projektet "Rörelse i tankarna" moduler för rörliga kontor som stöder fysisk rörelse under arbete. Forskningsprojektet ger kunskap om, och tar fram exempel på hur stillasittandet kan minskas och arbetsplatser förbättras med hjälp av "rörlig kontorsteknik".

Efter forskningspresentationen blir det workshoppar och öppna samtal ledda av Catharina Henje och hennes studenter vid Designhögskolan.

Hur kan vi leva med eller utan plast i framtiden?
2016-02-09 17:30-20:00

En workshop där vi funderar över och fantiserar om vad vi gör med plast och vad plast gör med oss. Ta med den plast du rört vid under en dag - i minnet eller i en påse. Föranmälan krävs.

Välkommen till en workshop där vi funderar över och fantiserar om vad vi gör med plast och vad plast gör med oss.

Ta med den plast du rört vid under en dag - i minnet eller i en påse. Vi kommer att jobba handgripligen med material som deltagarna och workshopledarna tar med sig. Linda Bogren, universitetsadjunkt på Designhögskolan, kommer att teckna de gemensamma framtidsscenarion som vi målar upp i ord och andra material. Deltagarna får sedan varsin kopia av framtidsberättelserna.

OBS, föranmälan via länken nedan krävs pga ett begränsat antal platser.

Workshopen leds av Kristina Lindström och Åsa Ståhl, konstnärer och forskare vid Designhögskolan. Det senaste året har de arbetat i det konstnärliga forskningsprojektet HYBRID MATTERs där de utforskat material och angelägenheter som uppstår i vår samtid. Bland annat har de bjudit in till strandpromenader där de letat efter en ny slags plaststen, och delat ut komposteringskit med maskar som kan äta frigolit. Sådana kommer finnas med på workshopen.

Under workshopen kommer vi gemensamt försöka föreställa oss framtiden när vi å ena sidan byggt upp mycket av våra liv kring plastanvändande och å den andra sidan vet att resurserna som ligger bakom plastproduktionen är ändliga. Plast tar sig dessutom oanade former: de finns i stenar, i havssalt som vi kryddar maten med och i stora öliknande strömmar i haven.

Kortkurs i konstnärligt bokbinderi
2016-02-14 10:00-16:00

Tillverka din egen konstnärsbok under en workshop ledd av fotografen och bokbindaren Nico Baumgarten och konstnären Nisrine Boukhari. Ta med dig egna fotografier, teckningar, texter etc, allt annat material finns på plats. OBS! Fullbokat

Tillverka din egen konstnärsbok under en workshop ledd av fotografen och bokbindaren Nico Baumgarten och konstnären Nisrine Boukhari. Ta med dig egna fotografier, teckningar, texter etc, allt annat material finns på plats.

Workshoppen är kostnadsfri och ges i anslutning till Nisrine Boukharis utställning Wanderism is a State of Mind. Vi kommer att gå igenom olika bokbindningsstilar, sedan kan du välja vilken eller vilka du själv vill använda.

Nico Baumgarten är fotograf och bokbindare. Han publicerar egna handgjorda fotoböcker, arbetar med bokdesign samt undervisar om att göra konstnärsböcker och om kritisk dokumentärfotografi.

Nisrine Boukhari är konstnär och bedriver konstnärliga forskarstudier vid Universität für Angewandte Kunst i Wien. Hon är aktuell på Bildmuseet genom sin separatutställning Wanderism is a State of Mind, ett vandrarens manifest.

Begränsat antal platser. OBS! Fullbokat.

Specialvisning av The World was Flat
2016-02-21 14:00-15:00

Museiintendent Lisa Lundström ger en visning av utställningen The World was Flat, med verk av sexton internationella samtidskonstnärer som utforskar idéer om tid och rum.

Museiintendent Lisa Lundström ger en visning av utställningen The World was Flat, samtida konst som utforskar idéer om tid och rum. Det kan handla om astrologins makt eller shamanen som förmedlare mellan rationellt och övernaturligt, men också om människans önskan om ordning och logiska förklaringar till fenomenen.

The World was Flat innehåller verk av Julieta Aranda, Erick Beltrán, François Bucher, Rometti Costales, Harun Farocki, Jeppe Hein, Klara Hobza, Bernd Kröplin, Lina Maria López, Douwe Mulder, John Mario Ortiz, Julien Prévieux, Benoit Pype, Manuela Ribadeneira, Tomás Saraceno och Daniel Steegmann Mangrané. Föremål har lånats in från Berlins medicinhistoriska museum vid universitetssjukhuset Charité.

Utställningen är producerad av Bildmuseet och sammanställd av François Bucher och Lina Maria López.

Bokrea i Bildmuseets shop
2016-02-24 11:00 - 2016-03-06 18:00

Årets bokrea startar i Bildmuseets shop - den största och mest intressanta konstboksrean i stan. Fynda bland ett unikt urval böcker, konstkataloger och olika sorters bildsouvenirer.

Årets bokrea startar i Bildmuseets shop. Fynda bland böcker, konstkataloger och olika sorters bildsouvenirer.

Det här är den största och mest intressanta konstboksrean i stan, med 30-50% rea på ett unikt urval av böcker om konst, design och arkitektur, serieböcker, konstteori, filosofi, bilderböcker och tidskrifter.

I år vill vi särskilt tipsa om att vi har sänkt priset på Dayanita Singhs fotobok Museum of Chance, som är producerad av Bildmuseet och nyligen utsågs till 2015 års bästa fotobok av New York Times!

Många av de böcker man finner på Bildmuseet finns inte i de vanliga bokhandlarnas utbud. De är ofta inköpta till speciella utställningar och teman, och nu rear vi ut för att minska våra lager och ge plats åt nya böcker.

Välkommen!

Littfest på Bildmuseet - fri entre
2016-03-19 19:00-22:00

Littfest-mingel och öppet samtal om urbaniseringens baksida med Catharina Thörn och Po Tidholm, samt om skrivande som motstånd med Samira Motazedi och Elisabeth Hjorth. En del av Littfest 2016, men gratis och öppet för alla!

Littfest-mingel och öppet samtal om urbaniseringens baksida med forskaren Catharina Thörn och författaren Po Tidholm, samt mellan kulturskribenten och bloggaren Samira Motazedi och författaren och kritikern Elisabeth Hjorth om skrivande som motstånd.

Evenemanget är en del av Littfest 2016, men gratis och öppet för alla!
I samarbete med Littfest - Umeås internationella litteraturfestival, Arkitekthögskolan, Teg Publishing och Glänta.

P R O G R A M
Bildmuseet håller öppet efter ordinarie öppettid denna kväll.
Passa gärna på att se utställningarna, som är öppna fram till kl 20:00.

19:00
Littfest-mingel och bar

20:00
Om urbaniseringens baksida
Författaren Po Tidholm och forskaren Catarina Thörn diskuterar vad som händer i ett samhälle där allt fler människor och platser planeras bort. Och om vad vi kan göra istället.
I den allmänna debatten framställs urbaniseringen som den enda vägen mot framtiden. De norrländska glesbygderna är tänkta att tjäna på växande städer och allt mer kommersialiserade regioncentrum där såväl kommersiell service som offentlig välfärd ska samlas men urbaniseringen tycks både skapa nya sociala och ekonomiska klyftor samtidigt som makten koncentreras.

21:00
"Allt detta kräver eld". Om skrivande som motstånd
Ett samtal mellan Samira Motazedi och författaren och kritikern Elisabeth Hjorth om skrivande som motstånd.
När Migrationsverket 2013 meddelade att Samira Motazedi skulle skickas till en väntande dödsdom i Iran blev hon författare. För att stanna i Sverige tvingades hon skriva fram nya asylskäl genom att offentligt kritisera den iranska regimen och därmed utsätta sig för ännu större risker. Samira Motazedi bloggar på tidskriften Gläntas hemsida och skriver personligt och uppfordrande om Iran, om svensk migrationspolitik och livet som papperslös i Göteborg.

Samarr: Littfest, Arkitekthögskolan, Bildmuseet, Teg Publishing och Glänta

Vernissage: Småkrypsboll / Årets svenska bilderbok
2016-03-20 14:00-15:00

Vernissage för en utställning med originalbilder ur och skisser till årets svenska bilderbok, "Småkrypsboll" av Joanna Hellgren och Tove Pierrou. Joanna Hellgren finns på plats för att berätta om den prisade boken.

Bilderboken Småkrypsboll av författaren Tove Pierrou och illustratören och serietecknaren Joanna Hellgren har utsetts till årets bästa svenska bilderbok. Den här dagen öppnar Bildmuseet en utställning med originalbilder ur och skisser till den prisade boken. Joanna Hellgren medverkar.

Huvudkaraktären i Småkrypsboll heter Omko och vill egentligen inte alls spela fotboll. Han håller sig så långt borta från bollen han kan när det är match. Men så får han syn på en snigel mitt på planen, en skalbagge, och en humla - de tycker nog också att bollar är hårda...

Skapa musik tillsammans med ljudkonstnären Lisa Busby
2016-04-09 11:00-15:00

Workshop i experimentellt musikskapande med ljudkonstnären Lisa Busby. Vi använder kasettband, skivspelare, leksaker och rösten för att undersöka upprepande, slitage, collage och improvisation. OBS! Fullbokat!

En workshop med konstnären och musikern Lisa Busby om alternativa metoder för att skapa musik och ljudkonst. Baserat på Busbys egna erfarenheter utforskar vi strategier där upprepande, slitage, collage och improvisation har stor betydelse.

Efter workshopen ger Busby en solospelning med låtar från sin nya skiva Fingers in the Gloss. Läs mer om konserten.

Under workshopen kommer vi att använda icke-traditionella metoder och färdigheter, och du får möjlighet att utveckla ditt eget sätt att skapa musik. Vi kommer att skapa nya "instrument" och bland annat använda oss av kasettband och skivspelare. Var beredd att arbeta med din röst på något sätt - i form av mumlande, tal eller sång.

Vi går igenom och diskuterar samtida och historiska influenser, experimenterar och komponerar musik med hjälp av ljuduppspelningar och röst. Praktiska övningar kommer att utföras individuellt och i grupp, och mot slutet av dagen kommer deltagarna att få redovisa sina resultat för varandra.

Workshopen riktar sig till dig som är intresserad av ljudkonst, experimentell musik och populärmusik, som vill diskutera, arbeta i grupp och stödja andra med konstruktiv feedback. Du behöver inte kunna läsa eller skriva noter, spela instrument eller ha några tidigare erfarenheter av att skapa musik.

Tid: 11:00 - 15:00 med avbrott för lunch
Workshopen är kostnadsfri, och all utrustning finns på plats.
Föranmälan krävs på grund av ett begränsat antal platser.
OBS Workshopen sker på engelska.

OBS! Fullbokat!

Musikperformance med Lisa Busby
2016-04-09 16:30-18:00

Musikern, konstnären och DJ:n Lisa Busby ger en solospelning med låtar från sin nya skiva. Busby gör musik med skivspelare och kasettband, leker med collage, minimalistiska ljud och en fantastisk popröst.

Musikern, konstnären och DJ:n Lisa Busby ger en solospelning på Bildmuseet med låtar från sin nya skiva Fingers in the Gloss, där den suggestiva, icke-linjära musiken har skapats genom improvisation på uppspelningsmedier som skivspelare och kasettband. Busby leker med collage och strukturer, minimalistiska ljud och en fantastisk popröst. Ogripbar, mjuk och ibland utdragen ackompanjerar den de repetativa lagren av ljud. Melodi möter ljud och sångfragment flyter samman till större helheter.

Fri entré, men kom i tid pga begränsad plats!

Se musikvideos och hör några av spåren från Fingers in the Gloss.
Skivan spelades in i ett rum bakom ett gammalt bageri, på en begravningsbyrå och i en ateljé i södra London, samt på Wysing Arts Centre i Cambridge.

Lisa Busby är musiker och konstnär baserad i London. Som musiker och ljudkonstnär är hon förutom den egna karriären medlem i den elektroniska popduon Sleep in Oysters och i ljudgruppen Rutger Hauser. Hennes instrument är röst, elektronik och uppspelningsmedier och inom visuell konst arbetar hon med installation och performance. På senare tid har hon suddat ut gränsen mellan dessa två områden i sitt konstnärskap, och istället jobbat med gränsöverskridande mellan konst, performance, popmusik och populärkultur. På så vis utmanar hon medvetet alla försök till kategorisering av sin praktik. Lisa Busby undervisar också i musik på Goldsmiths, University of London.

Tidigare samma dag håller Lisa Busby en workshop på Bildmuseet.

The World of Charles and Ray Eames
2016-04-16 13:00-16:00

Föreläsningar och samtal. Möt Eames Demetrios från Eames Office, Catherine Ince, kurator för utställningen The World of Charles and Ray Eames och Pat Kirkham, professor i designhistoria vid Kingston University. Språk: Engelska. OBS! Fullbokat.

I samband med utställningen Charles och Ray Eames bjuder Bildmuseet in till en lördagseftermiddag med öppna föreläsningar om paret Eames banbrytande design och den gränsöverskridande kreativitet som var utmärkande för deras arbete.

Möt Eames Demetrios, chef för Eames Office och sonson till Charles och Ray Eames och Catherine Ince, kuratorn för utställningen The World of Charles and Ray Eames. Medverkar gör också en av världens ledande Eames-experter, Pat Kirkham, professor i designhistoria vid Kingston University, London, och professor emerita vid Bard Graduate Center, New York.

Språk: Engelska. Fri entré men föranmälan.
Arrangerat av Bildmuseet. Tack till Humlab-X, Umeå universitet.

OBS! Fullbokat.

PROGRAM
LÖRDAG 16 APRIL

13.00 -13.10 Katarina Pierre, chef för Bildmuseet, hälsar välkommen

13.10 - 14.10. Introducing Charles and Ray Eames: Design, Architecture, Exhibitions, Film, and Multi-Media

Föreläsning av Pat Kirkham, Professor i designhistoria, Kingston University, London, och Professor Emerita, Bard Graduate Center, New York

14.10 - 14.40 Kaffe

14.40 - 15.40 In the Worlds of Charles and Ray Eames

Eames Demetrios, Chef för Eames Office och sonson till Charles och Ray Eames, samtalar med Catherine Ince, kurator för utställningen The World of Charles and Ray Eames, om Eames banbrytande design och gränsöverskridande samarbete.

15.45 - 16.15 Förhandsvisning av en del av utställningen

Moderator: Katarina Pierre, Bildmuseet

Vernissage: Utställningen Charles och Ray Eames öppnas
2016-04-17 14:00-18:00

Charles och Ray Eames är två av 1900-talets mest inflytelserika designer. Tillsammans rörde de sig ledigt mellan fälten för fotografi, film, arkitektur, utställningsproduktion samt möbel- och produktdesign.

Varmt välkommen denna söndageftermiddag när Bildmuseet öppnar utställningen Charles och Ray Eames. Museichef Katarina Pierre hälsar välkommen. Medverkar gör också Eames Demetrios, chef för Eames Office och sonson till Charles och Ray Eames, samt Catherine Ince, kurator för utställningen The World of Charles and Ray Eames.

Charles och Ray Eames är två av 1900-talets mest inflytelserika formgivare. Tillsammans rörde de sig ledigt mellan fälten för fotografi, film, arkitektur, utställningsproduktion samt möbel- och produktdesign. Eames Office i Los Angeles var verksamhetens nav där de producerade banbrytande design med en gränsöverskridande kreativitet som var utmärkande för deras arbete.

Utställningen presenterar möbler, produkter, modeller och multimedia-installationer, men också personliga brev, fotografier och teckningar. Den visar bredden på paret Eames innovativa arbete, påminner om deras lekfulla idéer och ger oss en inblick i deras liv.

Charles Eames (1907-1978) föddes i Missouri, USA, och började sin karriär som arkitekt. Ray Eames (1912-1988) föddes i Kalifornien och utbildade sig från början till konstnär.

Utställningen är kuraterad och producerad av Barbican Art Gallery, London, i samarbete med Eames Office. Den har möjliggjorts genom stöd från Terra Foundation for American Art.

Eames Demetrios ger en visning
2016-04-17 15:00-16:00

I samband med invigningen av utställningen "Charles och Ray Eames" ger sonsonen Eames Demetrios, chef för Eames Office, en visning. Missa inte!

I samband med invigningen av utställningen Charles och Ray Eames ger sonsonen Eames Demetrios, chef för Eames Office, en visning. Missa inte!

Det amerikanska designerparet Charles Eames (1907-1978) och Ray Eames (1912-1988) är två av 1900-talets mest inflytelserika formgivare. Tillsammans rörde de sig ledigt mellan fälten för fotografi, film, arkitektur, utställningsproduktion samt möbel- och produktdesign. Eames Office i Los Angeles var verksamhetens nav där de producerade banbrytande design med den gränsöverskridande kreativitet som utmärkte deras arbete.

Kl 14:00 den här söndagen öppnar Bildmuseet utställningen Charles och Ray Eames. Medverkar gör Eames Demetrios, chef för Eames Office, och kuratorn Catherine Ince, Barbican Art Center. Utställningen presenterar möbler, produkter, modeller och multimedia-installationer, men också personliga brev, fotografier och teckningar. Den visar bredden på paret Eames innovativa arbete, påminner om deras lekfulla idéer och ger oss en inblick i deras liv.

Kl 15:00 fortsätter vernissageprogrammet med en visning av Eames Demetrios.

Film: Eames: The Architect and the Painter
2016-04-19 18:30-20:00

Visning av filmen "Eames: The Architect and the Painter" (85 min) av Jason Cohn och Bill Jersey, 2011.

The husband-and-wife team of Charles and Ray Eames were America's most influential and important industrial designers. Admired for their creations and fascinating as individuals, they have risen to iconic status in American culture.

The film 'Eames: The Architect & The Painter' (85 min) draws from a treasure trove of archival material, as well as new interviews with friends, colleague, and experts to capture the personal story of Charles and Ray while placing them firmly in the context of their fascinating times.

Vad säger sakerna?
2016-04-24 14:00-15:00

1940- och 1950-talets idéer om möbler, möblering och modernitet. Föreläsning av Maria Göransdotter, lärare i designhistoria vid Designhögskolan, Umeå universitet

Vad säger sakerna? 1940- och 1950-talets idéer om möbler, möblering och modernitet.  Föreläsning av Maria Göransdotter, Designhögskolan, Umeå universitet. I anslutning till utställningen Ray och Charles Eames.

Charles och Ray Eames finns bland 1900-talets mest inflytelserika designer. Entusiastiska och outtröttliga experimenterade designerduon inom allt från fotografi, film, arkitektur och utställningsproduktion till möbel- och produktdesign.

Panorama över Eames House
2016-04-26 18:30-19:30

Samtida perspektiv på Charles och Ray Eames arkitektur. Föreläsning av Katrin Holmqvist-Sten, universitetslektor i arkitekturhistoria, Umeå universitet.

"Panorama över Eames House: Samtida perspektiv på Charles och Ray Eames arkitektur"

Katrin Holmqvist-Sten, universitetslektor i arkitekturhistoria vid Umeå universitet, ger en föreläsning i anslutning till Bildmuseets utställning om designerparet Charles och Ray Eames.

Charles Eames mötte den europeiska modernistiska arkitekturen under sent 1920-tal, och liksom många andra amerikanska arkitekter, formgivare och konstnärer tog han med sig idéer och inspiration hem. Det var en tid då modernismen precis hade slagit igenom på bred front. Som Le Corbusier formulerade det: "en ny anda" hade tagit över arkitekturen. Med saklighet och rationalitet mötte arkitekturen tidens behov inom bland annat bostadsbyggandet.

Charles Eames deltog under slutet av 40-talet i "Case Study House Program" som hade startats på initiativ av den västkustbaserade tidskriften Arts and Architecture. Tillsammans med sin hustru Ray Eames skapade han Eames House som en del av programmet, samt Entenza House tillsammans med arkitekten Eero Saarinen. Husen skulle vara möjliga att massproducera, vara prisvärda och möta medelamerikanens behov av "post war living". I Sverige pågick samtidigt ett folkhemsbygge där bostadsfrågan var en viktig del. Likheterna med den amerikanska situationen var många, men lösningarna annorlunda.

http://www.bildmuseet.umu.se/sv/utstaellning/charles-and-ray-eames/23701
 

Designduon Charles och Ray Eames
2016-05-03 18:30-20:00

Passion, lek och problemlösning. Om att ge form för ett ändamål och samtidigt skapa en designklassiker. Föreläsning av Li Pamp, designexpert och programledare.

Designduon Charles och Ray Eames - passion, lek och problemlösning.
Om att ge form för ett ändamål och samtidigt skapa en designklassiker.

Föreläsning av Li Pamp, designexpert och programledare.

Arrangerat av Bildmuseet. Tack till Humlab-X, Umeå universitet.

Vernissage: Digging for Fire
2016-05-07 14:00-15:00

Årets examensutställning av studenter vid masterprogrammet på Konsthögskolan, Umeå universitet. Välkomsttal av Swetlana Heger, Rektor för Umeå konsthögskola. Professor Christoph Draeger presenterar utställningen.

Årets examensutställning av studenter vid masterprogrammet på Konsthögskolan, Umeå universitet. Efter fem års utbildning visar studenterna på masterprogrammet vid Konsthögskolan, Umeå universitet, sina verk i en gemensam utställning på Bildmuseet innan de går ut i arbetslivet som färdiga konstnärer. Välkomsttal av Swetlana Heger, Rektor för Umeå konsthögskola. Professor Christoph Draeger presenterar utställningen.

Charles och Ray Eames filmer
2016-05-08 14:00-15:00

Välkommen denna söndagseftermiddag då vi visar designduon Eames experiment med rörlig bild, filmer som fortsätter att inspirera än idag. Tio filmer, sammanlagt 71 min.

Välkommen denna söndagseftermiddag då vi visar designduon Eames experiment med rörlig bild, filmer som fortsätter att inspirera än idag.

Charles och Ray Eames intresserade sig för många typer av visuell kommunikation. Dom gjorde över hundra kortfilmer och lämnade också efter sig ett stort arkiv av fotografier för trycksaker, film och multimediaproduktioner.

I det här filmprogrammet visar vi ett urval av deras lekfulla och poetiska filmer, från Traveling Boy från 1950, med animerade leksaker och objekt skapad i Eames House studio, till Sumo Wrestler, en kortfilm från 1972 med den Hawaii-födda sumobrottaren Takamiyama Daigoro.

Traveling Boy, 1950 (11:45 min)
Bread, 1953 (6:30 min)
Herman Miller at the Brussels World's Fair, 1958 (4:30 min)
House of Science, 1962 (13 min)
IBM Fair Presentation #2, 1962 (4:45 min)
Image of the City, 1969 (15 min)
Tops, 1969 (7:15 min)
A Small Hydromedusan: Polyorchis Haplus, 1970 (2:35 min)
Sumo Wrestler, 1972 (4 min)
Banana Leaf: Something About Transformations and Rediscovery, 1972 (1:32 min)

Studenter från Konsthögskolan visar sin utställning
2016-05-10 18:30-19:30

Visning av utställningen Digging for Fire, av och med årets avgångsstudenter från masterprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan, Umeå universitet.

Visning av utställningen Digging for Fire, av och med årets avgångsstudenter från masterprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan, Umeå universitet.

Digging for Fire visar verk av konstnärerna Corazon Belen, Chiara Bugatti, Elin Båve, Thomas Hansson, Ludvig Helin, Hanna Una Holmquist, Josef Jägnefält, Viktor Lindberg, Elin Tui Lund, Jennifer Myerscough, Jakob Westberg och Samuel Åhlman. Huvudhandledare för utställningen var professor Christoph Draeger.

Utställningstiteln refererar till konstnärens arbetsprocess, att ihärdigt arbeta sig fram mot något formlöst och ännu inte gripbart. Utställningen är kulmen av fem års studier i fri konst och visar upp en bred variation av konstnärliga praktiker: måleri, skulptur, videoinstallation samt fotografi- och ljudinstallation.

Stipendieutdelning
2016-05-15 13:00-14:00

Stipendieutdelning bland konstnärerna i Konsthögskolans avgångsutställning Digging for Fire.

Utställningen är kulmen av fem års studier i fri konst och visar upp en bred variation av konstnärliga praktiker, där de individuella konstnärskapen fortsätter den pågående diskussion som en konstnärlig högskoleutbildning innebär och hjälper till att bygga. Studenterna har utvecklat självständiga arbetsmetoder utifrån sina specifika intressen och temperament.

Digging for Fire visar verk av konstnärerna Corazon Belen, Chiara Bugatti, Elin Båve, Thomas Hansson, Ludvig Helin, Hanna Una Holmquist, Josef Jägnefält, Viktor Lindberg, Elin Tui Lund, Jennifer Myerscough, Jakob Westberg och Samuel Åhlman. Utställningstiteln refererar till konstnärens arbetsprocess, att ihärdigt arbeta sig fram mot något formlöst och ännu inte gripbart.

Studenter från Konsthögskolan visar sin utställning
2016-05-15 14:00-15:00

Masterstudenterna Jennifer Myerscough och Thomas Hansson presenterar utställningen Digging for Fire. Visningen hålls på engelska.

Masterstudenterna Jennifer Myerscough och Thomas Hansson presenterar utställningen Digging for Fire, med verk av årets avgångsstudenter från masterprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan, Umeå universitet. Fri entré som alltid.Visningen hålls på engelska.

Digging for Fire visar verk av konstnärerna Corazon Belen, Chiara Bugatti, Elin Båve, Thomas Hansson, Ludvig Helin, Hanna Una Holmquist, Josef Jägnefält, Viktor Lindberg, Elin Tui Lund, Jennifer Myerscough, Jakob Westberg och Samuel Åhlman. Huvudhandledare för utställningen var professor Christoph Draeger.

Utställningstiteln refererar till konstnärens arbetsprocess, att ihärdigt arbeta sig fram mot något formlöst och ännu inte gripbart. Utställningen är kulmen av fem års studier i fri konst och visar upp en bred variation av konstnärliga praktiker: måleri, skulptur, videoinstallation samt fotografi- och ljudinstallation.

Studenter från Konsthögskolan visar sin utställning
2016-05-17 18:30-19:30

Masterstudenterna Jennifer Myerscough och Thomas Hansson presenterar utställningen Digging for Fire, med verk av årets avgångsstudenter från masterprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan, Umeå universitet.

Masterstudenterna Jennifer Myerscough och Thomas Hansson presenterar utställningen Digging for Fire, med verk av årets avgångsstudenter från masterprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan, Umeå universitet. Fri entré som alltid.Visningen hålls på engelska.

Digging for Fire visar verk av konstnärerna Corazon Belen, Chiara Bugatti, Elin Båve, Thomas Hansson, Ludvig Helin, Hanna Una Holmquist, Josef Jägnefält, Viktor Lindberg, Elin Tui Lund, Jennifer Myerscough, Jakob Westberg och Samuel Åhlman. Huvudhandledare för utställningen var professor Christoph Draeger.

Utställningstiteln refererar till konstnärens arbetsprocess, att ihärdigt arbeta sig fram mot något formlöst och ännu inte gripbart. Utställningen är kulmen av fem års studier i fri konst och visar upp en bred variation av konstnärliga praktiker: måleri, skulptur, videoinstallation samt fotografi- och ljudinstallation.

Studenter från Konsthögskolan visar sin utställning
2016-05-22 14:00-15:00

Visning av utställningen Digging for Fire, med verk av årets avgångsstudenter från masterprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan, Umeå universitet. Det här är sista visningstillfället och alla tolv konstnärer medverkar för att presentera sina verk.

Visning av utställningen Digging for Fire, med verk av årets avgångsstudenter från masterprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan, Umeå universitet. Det här är sista visningstillfället och alla tolv konstnärer medverkar för att presentera sina verk.

Digging for Fire visar verk av konstnärerna Corazon Belen, Chiara Bugatti, Elin Båve, Thomas Hansson, Ludvig Helin, Hanna Una Holmquist, Josef Jägnefält, Viktor Lindberg, Elin Tui Lund, Jennifer Myerscough, Jakob Westberg och Samuel Åhlman. Huvudhandledare för utställningen var professor Christoph Draeger.

Utställningstiteln refererar till konstnärens arbetsprocess, att ihärdigt arbeta sig fram mot något formlöst och ännu inte gripbart. Utställningen är kulmen av fem års studier i fri konst och visar upp en bred variation av konstnärliga praktiker: måleri, skulptur, videoinstallation samt fotografi- och ljudinstallation.

Vernissage. Två utställningar öppnas
2016-06-12 14:00-18:00

Utställningarna Saara Ekström / Alkemi och Fouad Elkoury / Den bästa dagen  öppnas. 

Saara Ekström / Alkemi 
I sin konst sammanför Saara Ekström kontrasterande fenomen som liv och död, frånvaro och närvaro, njutning och avsky, och hennes verk har drag av asiatisk estetik och nature morte-stilleben från västerländskt 1600-tal. Ekström utmanar vår uppfattning om skönhet och ifrågasätter idén om en värld tydligt uppdelad i ljus och mörker.

Fouad Elkoury / Den bästa dagen
Fouad Elkoury började sin karriär genom fotografier från Beirut under inbördeskriget, bilder som ställde frågor om överlevnad i ett krigsdrabbad stad. Efter att ha varit med och grundat Arab Image Foundation i Beirut, samlat och studerat historiska bilder från regionen, började Elkoury ifrågasätta den enskilda fotografiska bilden och har i sina senare verk kombinerat flera medier, som fotografi, text och video, för att skapa ny mening.

VK:s kulturpris till Mattias Alkberg
2016-06-19 14:00-15:00

Mattias Alkberg får VK:s kulturpris och det delas ut vid en ceremoni på Bildmuseet. Prisutdelningen är öppen för allmänheten. Välkommen!

Specialvisning: Charles och Ray Eames
2016-08-28 14:00-15:00

Museiintendent Brita Täljedal ger en visning av utställningen Charles och Ray Eames. 

Charles och Ray Eames är två av 1900-talets mest inflytelserika formgivare. Tillsammans rörde de sig ledigt mellan fälten för fotografi, film, arkitektur, utställningsproduktion samt möbel- och produktdesign. Utställningen presenterar möbler, produkter, modeller och multimedia-installationer, men också personliga brev, fotografier, teckningar och illustrationer.

Charles och Ray Eames filmer
2016-08-30 18:30-20:00

Välkommen denna tisdagskväll då vi visar designduon Eames experiment med rörlig bild, filmer som fortsätter att inspirera än idag. Tio filmer, sammanlagt 71 min.

Välkommen denna tisdagskväll då vi visar designduon Eames experiment med rörlig bild, filmer som fortsätter att inspirera än idag.

Charles och Ray Eames intresserade sig för många typer av visuell kommunikation. Dom gjorde över hundra kortfilmer och lämnade också efter sig ett stort arkiv av fotografier för trycksaker, film och multimediaproduktioner.

I det här filmprogrammet visar vi ett urval av deras lekfulla och poetiska filmer, från Traveling Boy från 1950, med animerade leksaker och objekt skapad i Eames House studio, till Sumo Wrestler, en kortfilm från 1972 med den Hawaii-födda sumobrottaren Takamiyama Daigoro.

Traveling Boy, 1950 (11:45 min)
Bread, 1953 (6:30 min)
Herman Miller at the Brussels World's Fair, 1958 (4:30 min)
House of Science, 1962 (13 min)
IBM Fair Presentation #2, 1962 (4:45 min)
Image of the City, 1969 (15 min)
Tops, 1969 (7:15 min)
A Small Hydromedusan: Polyorchis Haplus, 1970 (2:35 min)
Sumo Wrestler, 1972 (4 min)
Banana Leaf: Something About Transformations and Rediscovery, 1972 (1:32 min)

Sekularismens roll i dag
2016-09-03 14:00-15:00

Nav Haq, curator för Göteborgs Internationella Konstbiennal 2017 föreläser om Sekularismens roll i dag, som är temat för den kommande biennalen. Språk:engelska

Sekularismens roll i dag

Nav Haq, curator för Göteborgs Internationella Konstbiennal 2017 föreläser om Sekularismens roll i dag, som är temat för den kommande biennalen. Språk: engelska

Hemligheten bakom Eames designsuccéer
2016-09-04 14:00-15:00

Dennis Dahlqvist, konst- och designkritiker, föreläser i anslutning till utställningen Charles och Ray Eames.

Charles och Ray Eames är två av 1900-talets mest inflytelserika formgivare. Tillsammans rörde de sig ledigt mellan fälten för fotografi, film, arkitektur, utställningsproduktion samt möbel- och produktdesign. Utställningen presenterar möbler, produkter, modeller och multimedia-installationer, men också personliga brev, fotografier, teckningar och illustrationer. 

Pilgatans kulturmarknad
2016-09-10 11:00-15:00

Pilgatans kulturmarknad fortsätter ända till Konstnärligt campus, där studenterna säljer egna arbeten. Bildverkstad, parkour och kaféer.

Återigen dags för Pilgatans Kulturmarknad! Marknadsstånd med konst, design, hantverk, litteratur och vintage, och musikscen på gårdsplanen vid galleri Verkligheten.

Kulturmarknaden fortsätter på Konstnärligt campus, där konst-, design- och arkitekturstudenter medverkar med försäljning av egna arbeten och Bildmuseets bildverkstad är öppen för besökare i alla åldrar. På torget utanför Bildmuseet kan man dessutom prova på Parkour.

Pilgatans bokkafé, Kafé Space i Sliperiet och Hansson & Hammar vid älven har öppet.

Kulturmarknaden är ett samarbete mellan Bokcafé Pilgatan, Kreativ Kollektiv, Verkligheten, ABF och Bildmuseet.

Prova på parkour!
2016-09-10 11:00-15:00

Som en del av Pilgatans kulturmarknad och Urban North får du möjlighet att prova på parkour på torget vid Bildmuseet. Utmanande, kreativt, lekfullt!

Prova på parkour! Som en del av Pilgatans kulturmarknad och Urban North får du möjlighet att prova på parkour på torget vid Bildmuseet. Det blir utmanande, kreativt och lekfullt! Passar för alla åldrar, oavsett förkunskaper. Fri entré.

Prova på parkour!
2016-09-11 11:00-14:00

Som en del av Urban North får du möjlighet att prova på parkour på torget vid Bildmuseet. Utmanande, kreativt, lekfullt!

Som en del av  Urban North får du möjlighet att prova på parkour på torget vid Bildmuseet. Det blir utmanande, kreativt och lekfullt! Passar för alla åldrar, oavsett förkunskaper. Fri entré.

Dans: Liveuppträdanden
2016-09-11 14:00-16:00

Som en del av Urban North 2016 bjuder Bildmuseet på liveuppträdanden med dansgruppen Savage Pandaz (kl 14) samt dancehallgruppen So Special Crew från Umeå (kl 15)

Som en del av Urban North 2016 bjuder Bildmuseet på liveuppträdanden med dansgruppen Savage Pandaz (kl 14) samt dancehallgruppen So Special Crew från Umeå (kl 15)

The Misfits: 30 Years of Fluxus
2016-09-13 11:00-20:00

Dokumentärfilm från 1993 av Lars Movin (80 min) med Fluxuskonstnärer som Joseph Beuys, John Cage, Jonas Mekas och Yoko Ono.

Filmvisning: Under Bildmuseets hela öppettid, utom då annat program pågår, loopas filmen The Misfits: 30 Years of Fluxus (80 min) i Flexhallen. Porträtt av och intervjuer med de ledande konstnärerna inom Fluxus-rörelsen, bl a Joseph Beuys, John Cage, Jonas Mekas och Yoko Ono. The Misfits: 30 Years of Fluxus är en Dokumentärfilm från 1993 av Lars Movin. 

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Öppningskväll - Rum för performance
2016-09-13 18:00-21:00

Invigning av performanceveckorna! Performance av Moe Satt och Martin Wallén. Bill Olson, performancepionjär i Umeå, berättar och Gabriel Bohm Calles ger en introduktion till performancekonsten.

Invigning av performanceveckorna Rum för performance. I kväll performance av Moe Satt och Martin Wallén. Konstnären Gabriel Bohm Calles ger en introduktion till performancekonsten.

18.00 Performance: Martin Wallén (Umeå)

18.30 Performanceveckorna Rum för performance invigs. Lisa Lundström, Bildmuseet, och Helena Wikström, Vita kuben, hälsar välkommen och Bill Olson, performancepionjär i Umeå från bland annat Decay Pitch, berättar.

19.00 Föreläsning: Gabriel Bohm Calles, (Malmö) ger en introduktion till performancekonsten.

20.00 Performance: Moe Satt (Yangon)

Förlängd öppettid, kafé & bar

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. Rum för performance är tre veckor med performancekonst, med performance, konstnärssamtal, föreläsningar och film. I inre och yttre rum ges plats för kropp, rörelse, samtal och tankar. Fri entré till alla evenemang. Kom i god tid för bästa upplevelse.

The Misfits: 30 Years of Fluxus
2016-09-14 11:00-18:00

Dokumentärfilm från 1993 av Lars Movin (80 min) med Fluxuskonstnärer som Joseph Beuys, John Cage, Jonas Mekas och Yoko Ono.

Filmvisning: Under Bildmuseets hela öppettid, utom då annat program pågår, loopas filmen The Misfits: 30 Years of Fluxus (80 min) i Flexhallen. Porträtt av och intervjuer med de ledande konstärerna inom Fluxus-rörelsen, bl Joseph Beuys, John Cage, Jonas Mekas och Yoko Ono. The Misfits: 30 Years of Fluxus är en Dokumentärfilm från 1993 av Lars Movin.

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

The Misfits: 30 Years of Fluxus
2016-09-15 11:00-18:00

Dokumentärfilm från 1993 av Lars Movin (80 min) med Fluxuskonstnärer som Joseph Beuys, John Cage, Jonas Mekas och Yoko Ono.

Filmvisning: Under Bildmuseets hela öppettid, utom då annat program pågår, loopas filmen The Misfits: 30 Years of Fluxus (80 min) i Flexhallen. Porträtt av och intervjuer med de ledande konstärerna inom Fluxus-rörelsen, bl Joseph Beuys, John Cage, Jonas Mekas och Yoko Ono. The Misfits: 30 Years of Fluxus är en Dokumentärfilm från 1993 av Lars Movin.

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

The Misfits: 30 Years of Fluxus
2016-09-16 11:00-18:00

Dokumentärfilm från 1993 av Lars Movin (80 min) med Fluxuskonstnärer som Joseph Beuys, John Cage, Jonas Mekas och Yoko Ono.

Filmvisning: Under Bildmuseets hela öppettid, utom då annat program pågår, loopas filmen The Misfits: 30 Years of Fluxus (80 min) i Flexhallen. Porträtt av och intervjuer med de ledande konstärerna inom Fluxus-rörelsen, bl Joseph Beuys, John Cage, Jonas Mekas och Yoko Ono. The Misfits: 30 Years of Fluxus är en Dokumentärfilm från 1993 av Lars Movin.

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Performance-workshop med Gabriel Bohm Calles
2016-09-17 10:00 - 2016-09-18 16:00

Två dagars performance-workshop ledd av Malmö-baserade konstnären Gabriel Bohm Calles; en del av programmet för performanceveckorna Rum för performance. Föranmälan krävs.

Två dagars performance-workshop ledd av Malmö-baserade konstnären Gabriel Bohm Calles, en del av programmet för performanceveckorna Rum för performance. 

Föranmälan krävs, max 12 deltagare.
Språk: Svenska, men engelska om önskemål finns
Tider: lördag 10-16 och söndag 10-16

Workshoppen ger en snabb introduktion till att arbeta med vardagliga rörelser, motivationer och föremål, att kunna skissa och tänka med performance samt att kunna närma sig mediumet på ett avslappnat sätt.
 Den handlar också om att våga visa sig halvfärdig och undersökande inför andra, att kunna samarbeta och att ta hjälp av varandra. Konst är en kollektiv aktivitet och man vinner mycket på att åtminstone ha provat att visa sig i sin process för andra.

Nuet är en plats vi ofta skyndar ut ur och sedan glömmer, men det är ett av de starkaste materialen man har att arbeta med i performance. Momenten i workshopen är därför upplagda så att vi först fokuserar på att se, och sedan i stigande grad på att göra.

Vi kommer att hålla till på Konsthögskolan, granne med Bildmuseet.

Gabriel Bohm Calles f. 1980 (Malmö) arbetar framför allt med kroppen i relation till specifika miljöer, som till exempel arbetsplatsen eller klassrummet. Han rör sig i gränslandet mellan dans och performance och är inspirerad av den japanska dansformen butoh.

Gabriel Bohm Calles har ställt ut och framfört verk i flera solo- och gruppsammanhang, som till exempel 24 Spaces på Malmö Konsthall, Five Days Of Collective Attempts på Projektraum Bethanien, Berlin och Undislcosed Territory, Studio Plesungan, Jakarta, Indonesien. 2013 nominerades han till Fredrik Roos-stipendiet som delas ut av Moderna Museet Malmö och Fredrik Roos stiftelse.

Rum för performance
Workshoppen är en del av Rum för performance, tre veckor med performancekonst i ett samarbete mellan Bildmuseet och Vita Kuben. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang.

Performance av John Court, Hanne Lippard och Gunilla Samberg
2016-09-17 11:00-18:00

Performance av John Court, Gunilla Samberg, Jumana Emil Abboud, Hanne Lippard, Maja Melsted och Jenny Simm.

Under tre veckor bjuder Bildmuseet på performance tillsammans med Vita Kuben, Norrlandsoperan. Denna dag performance  av konstnärerna John Court, Hanne Lippard och Gunilla Samberg samt Maja Melsted och Jenny Simm, studenter vid Konsthögskolan, Umeå universitet. Performanceworkshop i Bildverkstaden. Fri entré till alla evenemang. Tack till Konsthögskolan, Umeå universitet.

11.00-18.00 Performance: John Court (Torneå), pågående (7 tim)
13.00 Performance: Gunilla Samberg (Umeå)
13.45 Performance: Maja Melsted (student vid Konsthögskolan i Umeå)
15.00 Performance: Jenny Simm (student vid konsthögskolan i Umeå) tillsammans med workshopdeltagare. Workshop hålls i bildverkstaden 14.00-14.45 för dig som vill delta.
16.00 Performance: Hanne Lippard (Berlin)

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

The Misfits: 30 Years of Fluxus
2016-09-17 11:00-18:00

Dokumentärfilm från 1993 av Lars Movin (80 min) med Fluxuskonstnärer som Joseph Beuys, John Cage, Jonas Mekas och Yoko Ono.

Filmvisning: Under Bildmuseets hela öppettid, utom då annat program pågår, loopas filmen The Misfits: 30 Years of Fluxus (80 min) i Flexhallen. Porträtt av och intervjuer med de ledande konstärerna inom Fluxus-rörelsen, bl Joseph Beuys, John Cage, Jonas Mekas och Yoko Ono. The Misfits: 30 Years of Fluxus är en Dokumentärfilm från 1993 av Lars Movin.

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

The Misfits: 30 Years of Fluxus
2016-09-18 11:00-18:00

Dokumentärfilm från 1993 av Lars Movin (80 min) med Fluxuskonstnärer som Joseph Beuys, John Cage, Jonas Mekas och Yoko Ono.

Filmvisning: Under Bildmuseets hela öppettid, utom då annat program pågår, loopas filmen The Misfits: 30 Years of Fluxus (80 min) i Flexhallen. Porträtt av och intervjuer med de ledande konstärerna inom Fluxus-rörelsen, bl Joseph Beuys, John Cage, Jonas Mekas och Yoko Ono. The Misfits: 30 Years of Fluxus är en Dokumentärfilm från 1993 av Lars Movin.

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Performance av Jumana Emil Abboud, Johanna Hästö och Edith Marie Pasquier 2016-09-18 13:00-18:00

Performance av konstnärerna Jumana Emil Abboud, Johanna Hästö och Edith Marie Pasquier

I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. Den här dagen bjuder på föreläsning av kuratorn Filipa Ramos om Joan Jonas performancekonst, samt live performance av konstnärerna Jumana Emil Abboud, Johanna Hästö och Edith Marie Pasquier.

Program
13.00 Performance: Jumana Emil Abboud (Jerusalem)
14.00 Performance: Johanna Hästö (Säter)
15.00 Föreläsning: Filipa Ramos, kurator (London) talar om konstnären Joan Jonas. Språk: engelska
16.30 Performance: Edith Marie Pasquier (London) tillsammans med kontrabasist Josefin Landmér från Norrlandsoperan

---------------

Edith Marie Pasquiers performance Ash Figures reflekterar över närvaron av forografier och hur vi vänder oss till bilden för att förstå vårt möte med vardagen. Hon menar att bilden finns där innan vi beslutar att den ska det, och inte upphör bara för att vi bestämmer så. Den utvecklas med och i relation till oss.

Genom att samla sju vilda fåglar, en varg, ett bo och en brun hare tar hon dessa figurer till oss. Det skimrande och dunkla ögonblicket av en performance liknar att framkalla en bild på fotopapper; efter en viss tid träder landskapet eller figurerna fram på papperet eller plåten.

Ash Figures är ett samarbete och en performance tillsammans med kontrabasist Josefin Landmér från Norrlandsoperan. Verket har realiserats i samarbete konstnären Trygvve Lundberg. Tack till Antti Savela, Magnus Olofsson och Michael Schneider.

------------------

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Filipa Ramos
2016-09-18 15:00-16:00

Londonbaserade kuratorn Filipa Ramos ger en föreläsning om konstnären Joan Jonas, en pinjär inom videokonst och performance.

Londonbaserade kuratorn Filipa Ramos ger en föreläsning om konstnären Joan Jonas, en pionjär inom videokonst och performance. Språk: engelska

Filipa Ramos är chefredaktör för Art Agenda och undervisar på masterprogram för experimentell film vid Kingston University och Central Saint Martins i London. Hon är en av kuratorerna för Vdrome, ett program för digitala filmvisningar av konstnärer och filmmakare. Filipa Ramos har varit biträdande redaktör för Manifesta Journal och en av kuratorerna för dOCUMENTA (13). Hon arbetar för närvarande med en skrift med texter om djur i konsten, som kommer att ges ut av Whitechapel Gallery/MIT Press hösten 2016.

Föreläsningen är en del av Rum för performance, tre veckor med performancekonst på Bildmuseet, i samarbete med Vita Kuben / Norrlandsoperan. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Joan Jonas / Reanimation
2016-09-20 11:00-20:00

Filmad performance framförd under Jazzfestivalen 2013, då konstnären medverkade i Bildmuseets utställning Theatrical Fields. Filmen visas i loop.

Film: Joan Jonas / Reanimation, en performance framförd under Jazzfestivalen 2013, då konstnären medverkade i Bildmuseets utställning Theatrical Fields. Filmen visas i loop.

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Performance: Karl Larsson
2016-09-20 18:30-18:50

Läsning av malmöbaserade konstnären Karl Larsson. I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst.

18.30 - 19.00 Performance: Karl Larsson (Malmö). Karl Larsson är konstnär och poet. I sitt undersökande av vardagen och verkligheten intresserar han sig för hur den moderna människan, i sökandet efter mening, bygger upp regler i sin vardag för att göra den mer begriplig. Dessa regler, uppfattningar och förenklingar är utgångspunkter i hans skapande. Arbetsmetoden bygger på idén om att alla delar av skapandeprocessen skall vara så fria som möjligt.
Tack till Konsthögskolan, Umeå universitet.

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Artist talk: Edith Marie Pasquier
2016-09-20 19:00-20:00

Hur man förklarar bilder för en död hare, en varg och sju vilda fåglar. Konstnären Edith Marie Pasquier (London) reflekterar över Joseph Beuys performance med djur. Språk: engelska. Kafé och bar

Hur man förklarar bilder för en död hare, en varg och sju vilda fåglar. Konstnären Edith Marie Pasquier (London) reflekterar över Joseph Beuys performance med djur. Språk: engelska Föreläsningen pågår till 20.00. Kafé och bar.

Edith Marie Pasquier har fått fotografiska/konstnärliga priser och uppdrag från ett flertal institutioner, som Film London, The Serpentine Gallery, London och Bildmuseet. Hon har ställt ut i Europa och USA och bedriver forskarstudier i fotografi som AHRC stipendiat vid The Royal College of Art och Victoria and Albert Museum i London.

Hon framför sin performance Ash Figures på Bildmuseet 18 september tillsammans med kontrabasist Josefin Landmér från Norrlandsoperan.

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Joan Jonas / Reanimation
2016-09-21 11:00-18:00

En filmad performance framförd under Jazzfestivalen 2013, då konstnären medverkade i Bildmuseets utställning Theatrical Fields. Filmen visas i loop.

Film: Joan Jonas / Reanimation, en performance framförd under Jazzfestivalen 2013, då konstnären medverkade i Bildmuseets utställning Theatrical Fields. Filmen visas i loop.

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Joan Jonas / Reanimation
2016-09-22 11:00-18:00

En filmad performance framförd under Jazzfestivalen 2013, då konstnären medverkade i Bildmuseets utställning Theatrical Fields. Filmen visas i loop.

Film: Joan Jonas / Reanimation, en performance framförd under Jazzfestivalen 2013, då konstnären medverkade i Bildmuseets utställning Theatrical Fields. Filmen visas i loop.

Rum för performance

I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Joan Jonas / Reanimation
2016-09-23 11:00-18:00

En filmad performance framförd under Jazzfestivalen 2013, då konstnären medverkade i Bildmuseets utställning Theatrical Fields. Filmen visas i loop.

Film: Joan Jonas / Reanimation, en performance framförd under Jazzfestivalen 2013, då konstnären medverkade i Bildmuseets utställning Theatrical Fields. Filmen visas i loop.

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Joan Jonas / Reanimation
2016-09-24 11:00-18:00

En filmad performance framförd under Jazzfestivalen 2013, då konstnären medverkade i Bildmuseets utställning Theatrical Fields. Filmen visas i loop.

Film: Joan Jonas / Reanimation, en performance framförd under Jazzfestivalen 2013, då konstnären medverkade i Bildmuseets utställning Theatrical Fields. Filmen visas i loop.

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Performance-workshop med Zierle & Carter
2016-09-24 11:00 - 2016-09-25 18:00

Två dagars performance-workshop ledd av den brittiska konstnärsduon Zierle & Carter, en del av performanceveckorna Rum för performance. Föranmälan krävs.

Två dagars performance-workshop ledd av den brittiska konstnärsduon Zierle & Carter. Workshoppen Sculpting Action avslutas med att deltagarna bjuds in att delta i en gemensam performance som kommer att framföras på Bildmuseet kl 16:00 söndagen 25 september.

Föranmälan krävs, max 15 deltagare
Språk: Engelska
Tider: Lördag och söndag

I samband med performanceveckorna Rum för performance och i samarbete mellan Bildmuseet, Vita Kuben på Norrlandsoperan, Teatercentrum norra, Ögonblicksteatern och Danscentrum Norr.

Under workshoppen kommer Alexandra Zierle och Paul Carter att dela sina erfarenheter och perspektiv på performancekonst genom experimentell undersökning av arbetsmetoder ur sin egen verktygslåda. Tillsammans kommer ni att arbeta med de mer visuella komponenterna av en performance-praktik, som kroppen, tid/längd, plats, material och objekt, liksom att utforska mer dolda komponenter, som avsikt, känslor, inre sinnen, intuition, fokus och visionering.

Experimenten, övningarna/lekarna och diskussionerna kommer att ge möjlighet att identifiera och utveckla egna verk och verk att utföra samarbete med andra. Workshoppen blir en stödjande plats för att undersöka nya sätt att närma sig och metoder för performance.

Zierle & Carter ber deltagarna att ta med material som de vill arbeta med. Det kan vara vad som helst, från hemmet, något upphittat, köpt, skräp, trycksaker, stort, litet, skapat, naturligt och/eller något som är personligt betydelsefullt. Under workshoppen kommer du att arbeta med materialet/objektet på ett undersökande, bearbetande sätt: plocka i sär, dekonstruera och samla ihop det.

Vi kommer att hålla till på Ögonblicksteatern.

Zierle & Carter  (Penzance, UK) består av Alexandra Zierle och Paul Carter som tillsammans arbetar med video, ljud, performance och fotografi. Genom teman som tillhörighet, dynamik inom relationer och förvandlingen av begränsningar undersöker de olika sätt att kommunicera och vad det betyder att vara människa. Deras arbete kan beskrivas som en förkroppsligad undersökning av möten och interaktioner, som inbjuder till en plats mellan det inre och det yttre, både permanent och förgänglig, ljudlig och tyst.

Under det senaste decenniet har Zierle & Carter har ställt ut och framträtt på alla kontinenter, bland annat under Venedigs performansveckor, på Federation Square (Melbourne), CIPAF (Cyprus), Grace Exhibition Space (New York) och Rapid Pulse (Chicago).

Performance av Cecilia Germain och WOL performanceduo 2016-09-24 13:00-16:00

Performance av Cecilia Germain, WOL performanceduo m fl. I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Performance av Cecilia Germain och WOL performanceduo, samt Razvan Anghelache och Annika Stridh, studenter vid Konsthögskolan, Umeå universitet.

13.00-17.00 Performance: Razvan Anghelache (student vid Konsthögskolan i Umeå), en person åt gången (15 min), drop-in
14.00 Performance: Annika Stridh (student vid Konsthögskolan i Umeå)
15.00 Performance: WOL performanceduo (Stockholm)
16.00 Performance: Cecilia Germain (Umeå)

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Joan Jonas / Reanimation
2016-09-25 11:00-18:00

En filmad performance framförd under Jazzfestivalen 2013, då konstnären medverkade i Bildmuseets utställning Theatrical Fields. Filmen visas i loop.

Film: Joan Jonas / Reanimation, en performance framförd under Jazzfestivalen 2013, då konstnären medverkade i Bildmuseets utställning Theatrical Fields. Filmen visas i loop.

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Performance av Ida Hansson, Eskil Liepa, Zierle & Carter
2016-09-25 13:00-16:00

Performance av konstnärerna Ida Hansson, Eskil Liepa, Zierle & Carter m fl.I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst.

Performance av konstnärerna Ida Hansson, Eskil Liepa, Zierle & Carter m fl.

13.00 Performance av Josefine Östlund (student Konsthögskolan Umeå) i flexhallen
14.00 Performance av Ellen Angus (student vid Konsthögskolan i Umeå) i flexhallen
15.00 Performance av Eskil Liepa (Umeå) i uterummet vid kaféet
16.00 Performance av Ida Hansson (Umeå) i flexhallen
17.00 Performance av Zierle & Carter (Cornwall) med workshopdeltagare i kaféet
 

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Performancefilmer av John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter 2016-09-27 11:00-20:00

Filmad performance av John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter och andra konstnärer. Filmerna visas i loop under hela dagen.

I Flexhallen visas performancefilmer av John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter m.fl. Filmerna visas rullande under våra öppettider, utom när annat program pågår. På balkongen, plan 2, visas en film av Mark Harvey (Auckland). 

Filmprogrammet är en del av Rum för performance. I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Konstnärssamtal med Essi Kausalainen och Moe Satt
2016-09-27 18:30-21:00

Essi Kausalainen (Helsingfors, Finland) och Moe Satt (Yangoon, Burma) presenterar sina konstnärskap och samtalar om performancekonst med Micael Norberg, Konsthögskolan vid Umeå Universitet.

Konstnärssamtal:  Essi Kausalainen (Helsingfors, Finland) och Moe Satt (Yangoon, Burma) presenterar sina konstnärskap och samtalar om performancekonst med Micael Norberg, Konsthögskolan vid Umeå Universitet. Efter samtalen kafé och bar tillsammans med konstnärerna fram till kl 21.00. Kvällen arrangeras i samarbete med Iaspis.

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Performance-video; John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter
2016-09-28 11:00-18:00

Filmad performance av John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter och andra konstnärer. Filmerna visas i loop under hela dagen.

I Flexhallen visas performancefilmer av John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter m.fl. Filmerna visas rullande under våra öppettider, utom när annat program pågår. På balkongen, plan 2, visas en film av Mark Harvey (Auckland). 

Filmprogrammet är en del av Rum för performance. I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Performance-video; John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter
2016-09-29 11:00-18:00

Filmad performance av John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter och andra konstnärer. Filmerna visas i loop under hela dagen.

I Flexhallen visas performancefilmer av John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter m.fl. Filmerna visas rullande under våra öppettider, utom när annat program pågår. På balkongen, plan 2, visas en film av Mark Harvey (Auckland). 

Filmprogrammet är en del av Rum för performance. I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Performance-workshop med Essi Kausalainen
2016-09-29 11:00 - 2016-09-30 18:00

Två dagars performance-workshop ledd av den Helsingforsbaserade konstnären Essi Kausalainen, i samband med performanceveckorna Rum för performance. Föranmälan krävs.

Två dagars performance-workshop ledd av den Helsingforsbaserade konstnären Essi Kausalainen, en del av performanceveckorna Rum för performance.

Föranmälan krävs, max 12 deltagare
Språk: Engelska
Tider: Torsdag och fredag. Performance på lördag

Workshoppen lär dig grunderna av performance och kroppsbaserad konst genom enkla övningar. Vi kommer att fokusera på att utveckla en atmosfär av tillit och utbyte, vilket är nödvändigt för den här typen av undersökande. Både gruppövningar och enskilda ingår.

Efter workshoppen kommer gruppen att delta i den performance Essi Kausalainen framför på Bildmuseet lördagen den 1 oktober.

I Essi Kausalainens (f. 1979, Helsingfors) verk är världen en organisk och kaotisk helhet där alla delar har lika värde. I sina performance närmar hon sig olika arter och ting som medverkande och samarbetspartners. Tillsammans med växter, mineraler och objekt skapar hon ceremoniella situationer och event för att undersöka och hylla denna komplexa samexistens. Inspirerad av teorier om växters medvetande, feministiska studier, materialism och kvantfysik skapar Kausalainen mångtydiga verk som - istället för bilder eller objekt - består av gester och handlingar.

Essi Kausalainens arbeten har ställts ut och framförts på bl.a. Galerie (Noisy-le-Sec), kim? (Riga), Moderna Museet (Malmö), Frankfurter Kunstverein, Museum for Contemporary Art (Roskilde), Nikolaj Kunsthalle (Köpenhamn) och Kunstraum Bethanien (Berlin).

Rum för performance
I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang.

Performance-video; John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter
2016-09-30 11:00-18:00

I Flexhallen visas performancefilmer av John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter m.fl. Filmerna visas rullande under våra öppettider, utom när annat program pågår. På balkongen, plan 2, visas en film av Mark Harvey (Auckland).

Mellan 27 sept och 1 okt visar vi filmad performance av John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter och andra konstnärer. Filmerna visas i loop hela tiden under Bildmuseets öppettider, utom just när annat program pågår.

Filmprogrammet är en del av Rum för performance. I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Performance-video; John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter
2016-10-01 11:00-18:00

I Flexhallen visas performancefilmer av John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter m.fl. Filmerna visas rullande under våra öppettider, utom när annat program pågår. På balkongen, plan 2, visas en film av Mark Harvey (Auckland).

Mellan 27 sept och 1 okt visar vi filmad performance av John Court, Essi Kausalainen, Zierle & Carter och andra konstnärer. Filmerna visas i loop hela tiden under Bildmuseets öppettider, utom just när annat program pågår.

Filmprogrammet är en del av Rum för performance. I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Performance av Sofia Breimo, Essi Kausalainen, Zierle & Carter
2016-10-01 11:00-18:00

Performance av konstnärerna Sofia Breimo, Essi Kausalainen, Zierle & Carter m fl.

Performance av konstnärerna Sofia Breimo, Essi Kausalainen, Zierle & Carter m fl.

13:00-18:00 Performance: Zierle & Carter (Cornwall) pågående (5 tim)
13.00-15.00 samt 16.00-18.00 Performance: Sofia Breimo (Uppsala), en person åt gången (ca 10 min), drop-in
15.00 Performance: Essi Kausalainen (Helsingfors) tillsammans med workshopdeltagare

Rum för performance

I ett samarbete med Vita Kuben bjuder Bildmuseet in till tre veckor med performancekonst. I inre och yttre rum ger vi plats för kroppar, samtal, rörelser och tankar.

Det omfattande programmet inkluderar ett tjugotal konstnärer och bjuder besökarna på upplevelser av många typer av performance - fysiska och långa verk och korta, skapade i stunden. De inbjudna konstnärerna kommer från så skilda platser som Yangoon, Helsingfors, Jerusalem, Säter och Umeå. I programmet ingår också film och föreläsningar som gör nedslag i några av performancehistoriens klassiker och nutida performance, som ger inblickar i vad som händer på performance-scenerna idag.

Fri entré till alla evenemang. 

Perpetual Uncertainty
2016-10-02 14:00-14:30

Vernissage för utställningen Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tidsålder. Utställningen öppnas av Hans Adolfsson, rektor för Umeå universitet.

Utställningen Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tidsålder öppnas av Hans Adolfsson, rektor för Umeå universitet. 

Utställningen presenterar verk av internationella konstnärer från olika delar av Europa, USA och Japan som på olika sätt undersöker den komplexa kunskapen om strålning, platser för förvaring av kärnavfall och upplevelser kring dessa.

Ele Carpenter / Perpetual Uncertainty
2016-10-02 14:30-15:30

Utställningens kurator Ele Carpenter ger en guidad visning Språk: Engelska.

Kuratorvisning av Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tidsålder.  Utställningens kurator Ele Carpenter ger en guidad visning.
Språk: Engelska.

Utställningen presenterar verk av internationella konstnärer från olika delar av Europa, USA och Japan som på olika sätt undersöker den komplexa kunskapen om strålning, platser för förvaring av kärnavfall och upplevelser kring dessa.

Panelsamtal om konst och kärnkraftskultur
2016-10-02 16:00-17:00

Cécile Massart, Kenji Kubota, David Mabb, Robert Williams och Julia Yonetani, medverkande konstnärer i Perpetual Uncertainty, i samtal med Ele Carpenter, utställningens kurator. Språk: Engelska

Cécile Massart, Kenji Kubota, David Mabb, Robert Williams och Julia Yonetani, medverkande konstnärer i Perpetual Uncertainty, i samtal med Ele Carpenter, utställningens kurator. Språk: Engelska

Perpetual Uncertainty brings together artists from Europe, Japan, the USA and Australia to investigate experiences of nuclear power, radioactive waste, radiation and the relationship between knowledge and very long timeframes. 

Dolly Jørgensen
2016-10-09 14:00-15:00

Föreläsning och film: Miljö- och teknikhistorikern Dolly Jørgensen, Luleå tekniska universitet, föreläser om hur människan förändrar världen och dess invånare, i anslutning till utställningen Perpetual Uncertainty. Sverigepremiär för Karen Kramers film The Eye That Articulates Belongs on Land (23 min). Språk: Engelska

Föreläsning och film: Miljö- och teknikhistorikern Dolly Jørgensen, Luleå tekniska universitet, föreläser om hur människan förändrar världen och dess invånare, i anslutning till utställningen Perpetual Uncertainty. Sverigepremiär för Karen Kramers film The Eye That Articulates Belongs on Land (23 min). Språk: Engelska

The Eye That Articulates Belongs on Land
2016-10-09 14:00-14:30

Film: Svensk premiär för Karen Kramers film The Eye That Articulates Belongs on Land, 2016, 22:57 min. Språk: Engelska

Film: Svensk premiär för Karen Kramers film The Eye That Articulates Belongs on Land, 2016, 22:57 min. Språk: Engelska

Utställningen Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tidsålder samlar konstnärer från Europa, Japan, USA och Australien som undersöker erfarenheter av atomkraft, radioaktivt avfall, strålning och den komplexa relationen mellan kunskap och mycket långa tidsperspektiv.

Dokumentärfilm / Nuclear Neighbour

Film: Nuclear Neighbour, 2016 (78 min). Fredrik Oskarsson, filmens regissör och producent, ger en introduktion till filmen

I anslutning till utställningen Perpetual Uncertainty visar vi långfilmsversionen av Nuclear Neighbour (2016, 78 min). Dokumentärfilmaren Fredrik Oskarsson introducerar sin film. Fri entré som vanligt.

Nuclear Neighbour är en film om den enskilda människans kamp och om kraften i att vilja förändra. Läraren Hanna tar upp kampen mot energibolaget Fennovoimas planer på att bygga ett kärnkraftverk i Europas sista kärnkraftfria zon, i Pyhäjoki i norra Finland ca 15 mil från Västerbottens kust rakt över Bottenviken.

Det är inte bara en film om ett kärnkraftverksprojekt där ändamålen helgar medlen, säger Fredrik Oskarsson. Nuclear Neighbour är också en berättelse om en vanlig människa med en gigantisk uppgift.

Evenemanget är en del av programmet till Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tidsålder på Bildmuseet. Den omfattande och nyligen öppnade utställningen samlar konstnärer från Europa, Japan, USA och Australien för att undersöka erfarenheter av kärnkraft, radioaktivt avfall och den komplexa sambandet mellan kunskap, radioaktiv strålning och långa tidsperspektiv. 

Utställningen Perpetual Uncertainty samlar konstnärer från Europa, Japan, USA och Australien som undersöker erfarenheter av atomkraft, radioaktivt avfall, strålning och relationen mellan kunskap och mycket långa tidsperspektiv.

Konsert med konst
2016-10-22 14:00-15:00

Konsert med konstvisning: Nykomponerad musik av Viktor Elinder, inspirerad av konstverk i utställningen Perpetual Uncertainty, framförs live av musikstudenter.

I samband med kammarmusikfestivalen i Umeå bjuder vi in till en konsert med nykomponerad musik av Viktor Elinder, inspirerad av konstverk i utställningen Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tidsålder.

Viktor Elinder studerar komposition vid Musikhögskolan i Piteå, och musiken framförs live av studenter i klassisk musik:
Rebecka Kaufman, flöjt
Markus Mattsson, oboe och klarinett
Cecilia Edman Bergman, gitarr
Solveig Bouché, cello

Kompositören berättar: "Gruppen uruppför en svit vars teman kretsar kring kedjereaktioner och halveringstid, viktiga fenomen inom kärnfysiken. Musiken bygger på kvartal och kvintal harmonik med mycket dissonanta och rytmiska inslag.

Ouverturen börjar med en musikalisk kedjereaktion som växer från en enda ton till en kakafoni av toner, varpå svitens harmoniska material presenteras i en uppsättning rytmiskt hamrade ackord. Efter detta presenteras och utforskas ett melodiskt tema innan satsen avslutas på samma sätt som den började.

I nästa sats, som är tänkt att ackompanjera verket "Inheritance Project" förmedlas tidens gång med musik som imiterar festmusik från barocken, wienklassicismen och romantiken, för att slutligen avslutas med en desillusionerad fritonal vals.

Hela sviten avslutas med ett lugnt stycke centrerat kring en klarinettmelodi över långsamt vaggande harmonik, tänkt att ackompanjera verket "Crystal Palace"."

Konserten börjar innanför Bildmuseets huvudentré och fortsätter upp genom utställningen Perpetual Uncertainty, med stopp vid de konstverk som kompositören har låtit sig inspireras av. Häng med!

Evenemanget är ett samarbete mellan Bildmuseet, Umeå kammarmusikfestival och Musikhögskolan i Piteå. 

Film på tema Fukushima
2016-10-30 14:00-14:45

Visning av Nina Fischers och Maroan el Sanis film "I Live in Fear - Record of a Living Being After March 11" (33 min, 2013). Museiintendent Brita Täljedal ger en introduktion. Fri entré.

Den här söndagseftermiddagen visar vi de tyska konstnärerna Nina Fischer och Maroan el Sanis film I Live in Fear - Record of a Living Being After March 11 (33 min, 2013) i anslutning till utställningen Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tidsålder. Museiintendent Brita Täljedal ger en introduktion innan filmvisningen. Fri entré.

Inspirerade av Akira Kurosawas film I Live in Fear från 1955 har konstnärerna Nina Fischer och Maroan el Sani skapat ett filmverk om efterdyningarna av Fukushima-katastrofen. I filmiska improvisationer undersöker de rädslor och känslor av osäkerhet kring kärnkraftshaveriet och det hot som den radioaktiva strålningen utgör.

Utställningen Perpetual Uncertainty samlar konstnärer från Europa, Japan, USA och Australien som undersöker erfarenheter av atomkraft, radioaktivt avfall, strålning och relationen mellan kunskap och mycket långa tidsperspektiv.

Forskarbilder av Tjernobyl
2016-11-01 18:30-20:00

Lennart Johansson, Umeå universitet, och Sören Mattsson, Lunds universitet, båda professorer i medicinsk strålningsfysik, berättar om effekterna av Tjernobyl-katastrofen.

Lennart Johansson, Umeå universitet, och Sören Mattsson, Lunds universitet, båda professorer i medicinsk strålningsfysik, berättar om sina bilder av Tjernobyl denna tisdagskväll. Föreläsningarna ingår i programverksamheten till den pågående utställningen Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tid. Fri entré.

Lennart Johansson, som på 1980-talet arbetade på FOA, var den förste som uppmätte en ökad förekomst av radioaktiva ämnen i luften här i Umeå då de radioaktiva molnen från Tjernobyl nådde våra trakter. På Bildmuseet kommer han att tala om hur Tjernobylolyckan har påverkat norra Sverige.

Sören Mattsson har sedan 1980-talet regelbundet besökt Tjernobylområdet för att mäta strålningsnivåer. På Bildmuseet berättar han om hur olyckan har påverkat befolkningen i närheten av Tjernobyl. Fortfarande i dag, 30 år efter olyckan, lider människor som bor i området. Inte av strålning, utan av social utsatthet och isolering.

Utställningen Perpetual Uncertainty samlar konstnärer från Europa, Japan, USA och Australien som undersöker erfarenheter av atomkraft, radioaktivt avfall, strålning och relationen mellan kunskap och mycket långa tidsperspektiv.

Filmer på tema Tjernobyl
2016-11-06 14:00-16:00

Bildmuseet visar ett filmprogram med tema Tjernobyl: Let Them Believe av Todd Chandler, Jeff Stark, Eva och Franco Mattes (2010, 15 min), Toxic Camera av Jane och Louise Wilson (2012, 21 min) och Precarious av Merilyn Fairskye (2011, 65 min).

Söndag 6 november visar vi filmer på tema Tjernobyl; ett program med tre filmer på sammanlagt ca 100 minuter. Det är Let Them Believe av Todd Chandler, Jeff Stark, Eva och Franco Mattes (2010, 15 min), The Toxic Camera av Jane och Louise Wilson (2012, 21 min) och Precarious av Merilyn Fairskye (2011, 65 min).

Filmerna visas i anslutning till den pågående utställningen Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tid. Fri entré.

Let Them Believe (2010, 15 min)
Todd Chandler och Jeff Stark i samarbete med Eva och Franco Mattes
Filmen följer tre konstnärer - Eva och Franco Mattes samt Ryan C. Doyle - som i hemlighet ger sig ut för att stjäla en förfallen karusell från ett övergivet tivoli i den radioaktiva zonen i Tjernobyl - Plan C. En rostig skulptur i sovjetisk stil, skapad av kontaminerat material från Tjernobyl, dyker från en dag till en annan upp i en park i Manchester i Storbritannien. Filmen är inspirerad av Tarkovsky's film Stalker från 1979.

The Toxic Camera (2012, 21 min)
Jane och Louise Wilson
Konstnärsduon Jane och Louise Wilson har inspirerats av den sovjetiska filmaren Vladimir Shevchenkos film från dagarna just efter Tjernobyl-katastrofen. Deras 21 minuter långa film flätar samman berättelser från Tjernobyl-veteraner och Shevchenkos filmteam, 25 år efter olyckan. Här finns också berättelsen om den kamera som Shevchenko använde, som blev så radioaktiv att den efteråt begravdes i utkanten av Kiev.

Precarious (2011, 65 min)
Merilyn Fairskye
Precarious är en road movie. Resan startar i Krim och tar oss med på en 100 mil lång resa, rakt in i hjärtat av Tjernobyl, fram till reaktor nr 4. Under resans gång passerar filmen ett blekt, snöigt landskap med små övergivna byar, alltmer övervuxna av träd alltefter att naturen har tagit över. Längre fram ligger husen spöklikt begravda under ett lager av kontaminerad lera, och så slutligen kärnkraftverket med sina förstörda strukturer. Merilyn Fairskyes film är en ovanlig dokumentär och en gripande berättelse om människors förmåga att uthärda teknologiska misslyckanden och omfattande statligt hemlighetsmakeri. 

Utställningen Perpetual Uncertainty / Konst i atomkraftens tidsålder samlar konstnärer från Europa, Japan, USA och Australien som undersöker erfarenheter av atomkraft, radioaktivt avfall, strålning och relationen mellan kunskap och mycket långa tidsperspektiv.

Fri entré till alla evenemang. 

Konstnärsledd workshop i 3D-printing
2016-11-08 10:00 - 2016-11-10 17:00

FULLBOKAT. Två dagars workshop - tisdag 8 november och torsdag 10 november - i 3D-printning ledd av konstnären Andrew Weir som medverkar i utställningen Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tid.

Två dagars workshop - tisdag 8 november och torsdag 10 november - i 3D-printning ledd av konstnären Andrew Weir som medverkar i utställningen Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tid.

Endast 12 platser. FULLBOKAT. 

Ett av Andrew Weirs verk i utställningen är en bildtapet med en karaktär inspirerad av Pazuzu, den babyloniska guden för smitta, epidemi och damm. I konstnärens version håller den gudliknande figuren uranljusstavar i händerna. Kan vi lära av religionen för att förmedla kunskapen om platser för kärnavfall och radioaktiv strålning till kommande generationer, hundratusentals år i framtiden?

Under workshopen kommer du att få göra en egen Pazuzu-figur för utställningen. Vi håller till i Sliperiets fablab och Bildmuseets bildverkstad. Språk: Engelska. Ta med egen laptop.

Schema tisdag 8 november
9.00-12.00 Föreläsning och introduktion i shareware-program för 3D-printing (Plats: Bildmuseets bildverkstad)
12.00-13.00 Lunch
13.00-17.00 3D-modellering och utskrift (Fab-Lab i Sliperiet)

Schema torsdag 10 november
9.00-12.00 Arbete med de 3D-printade figurerna, finjustering och målning. (Plats: Bildmuseets bildverkstad)
12.00-13.00 Lunch
13.00-17.00 Fortsatt arbete med Pazuzu-figurerna

Utställningen Perpetual Uncertainty samlar konstnärer från Europa, Japan, USA och Australien som undersöker erfarenheter av atomkraft, radioaktivt avfall, strålning och relationen mellan kunskap och mycket långa tidsperspektiv.

Filmer på temat underjordiska förvar 2016-11-13 14:00-16:00

Två filmer på temat underjordiska förvar för använt kärnbränsle: Soulaines av Cécile Massart (2003, 10 min) och Containment av Peter Galison & Rob Moss (2015, 81 min).

Den här söndagseftermiddagen visar vi två filmer på temat underjordiska förvar för använt kärnbränsle. Evenemanget är en del av programmet till den pågående utställningen Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tid. Fri entré.

Soulaines (2003, 10 min)
Cécile Massart
Soulaines är en experimentell konstfilm av den belgiska konstnären Cécile Massart som just nu deltar i utställningen Perpetual Uncertainty med de två verken Laboratories och Yucca Mountain. Filmen är uppbyggd av bilder och ljud upptagna vid fyra besök på förvaringsplatsen för radioaktivt avfall i Soulaines-Dhuys i nordöstra Frankrike. På ett poetiskt sätt beskriver filmen dess arkitektur, material och utrymmen.

Språk: inget tal 

Containment (2015, 81 min)
Peter Galison & Rob Moss
Containment är delvis en dokumentär betraktelse kring underjordiska förvar - inspelad i vapenfabriker, i Fukushima och djupt under marken - men har också tecknade inslag. På så vis väver filmen samman en obehaglig samtid med en imaginär, avlägsen och oroande framtid och utforskar tanken, att över årtusenden förblir inget som det är. 

Språk: engelska

Utställningen Perpetual Uncertainty samlar konstnärer från Europa, Japan, USA och Australien som undersöker erfarenheter av atomkraft, radioaktivt avfall, strålning och relationen mellan kunskap och mycket långa tidsperspektiv.

Katarina Pierre ger en visning av Perpetual Uncertainty
2016-11-15 18:30-19:30

Museichef Katarina Pierre tar dig med på en tur i den stora utställningen Perpetual Uncertainty, och har valt ut ett antal verk som hon kommer att berätta om.

Följ med museichef Katarina Pierre på en visning av utställningen Perpetual Uncertainty den här tisdagkvällen. Hon tar dig med på en tur i den stora utställningen och har valt ut ett antal verk som hon kommer att berätta om.

Språk: svenska

Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tidsålder samlar konstnärer från Europa, Japan, USA och Australien som undersöker erfarenheter av atomkraft, radioaktivt avfall, strålning och den komplexa relationen mellan kunskap och mycket långa tidsperspektiv.

Utställningens konstverk diskuterar hur kärnkraften har påverkat vår tolkning av begrepp som arkiv, minne, kunskap och tid. Hur kan man förstå och visualisera halveringstiders svindlande tidsperspektiv? Hur kan vi arkivera och kommunicera kunskapen om radioaktiviteten från generation till generation hundratusentals år in i framtiden?

Rundabordssamtal / Art and Deep Time Radiation
2016-11-19 11:00-17:00

Delta i rundabordssamtal om konst och strålningens långa tidsperspektiv i anslutning till utställningen Perpetual Uncertainty på Bildmuseet! Språk: engelska.

Välkommen att delta i rundabordssamtal om konst och strålningens långa tidsperspektiv i anslutning till utställningen Perpetual Uncertainty på Bildmuseet. Bland deltagarna finns konstnärer, forskare, experter liksom allmänhet med intresse för frågor om kärnkraft, långa tidsperspektiv, konst och radioaktiv strålning.

Evenemanget är inspirerat av konstnären James Acords runda bord, som han byggde i sin studio 1999 för att samla miljöaktivister och människor från kärnindustrin till diskussioner om saneringen av förvaringsplatsen i Hanford, USA, där plutonium för kärnvapen producerades fram till 1987.

Vill du vara med i diskussionerna så anmäl dig via länken nedan.
Evenemanget är kostnadsfritt och det finns inga platser för att bara lyssna.

Dagen inleds med korta presentationer av inbjudna konstnärer och kärnforskare, och följs av en serie rundabordssamtal som behandlar olika perspektiv på konst och kärnenergi. Alla diskussioner sker på engelska.

Moderator: John O'Brian, curator och författare
Språk under hela evenemanget: engelska

Presentationer ges av:
Erich Berger (konstnär) och Mari Keto (konstnär, smyckedesigner)
Peter C van Wyck (författare)
Jon Thomson och Alison Craighead (konstnärer)
Susan Schuppli (konstnär och författare)
Johan Swahn (civilingenjör och kanslichef vid MKG, svenska miljöorganisationers kärnavfallsgranskning)
Dave Griffiths (konstnär)
Jantine Schröder (filosof och forskare vid belgiska kärnforskningscentret SCK•CEN samt OECD:s kärnenergibyrå NEA)

Teman och samtalsledare:
Att planera för långa tidsperspektiv: samtalet leds av Jantine Schröder
Att upptäcka strålning på stort avstånd: samtalet leds av Susan Schuppli
Atomkraftens antropocen: samtalet leds av Peter C van Wyck
Ansvar för framtida generationer: samtalet leds av Johan Swahn
Strålning och fotografi, samtalet leds av John O'Brian
Mikrofiche och långa tidsperspektiv: samtalet leds av Dave Griffiths

Program
11:00 Välkommen
11:05 Introduktion av Ele Carpenter
11:15 Presentationer
12:15 Lunchpaus
13:15 Presentationer
14:15 Kaffepaus
14:45 Rundabordssamtal (uppdelat i sex grupper)*
16:15 Gemensam avslutning, modererad av John O'Brian
16:45 Tid att ta del av utställningen Perpetual Uncertainty
Bildmuseet är öppet fram till 18:00

Sex diskussionsgrupper kommer att mötas kring var sitt tema. Samtalet leds av en diskussionsledare, och en föredragande tar anteckningar och rapporterar i samråd med gruppen vid den gemensamma avslutningen.

Om föreläsare och moderatorer

Erich Berger och Mari Ketos gemensamma verk Inheritance Project presenteras i utställningen Perpetual Uncertainty. Erich Berger är konstnär och curator med bakgrund inom filosofi och ingenjörskonst. Han arbetar med installationer, performance och olika gränssnitt. Hans nuvarande arbeten handlar om långa tidsperspektiv och hybridekologi. Det har fått honom att fördjupa sig i ämnen som geologiska processer, radioaktivt sönderfall och relaterar dessa fenomen till dagens sociopolitiska sammanhang. Berger är också chef för Bioartsociety i Helsingfors. Mari Keto är smyckedesigner och konstnär. Hon prövar föremåls gränser genom att kombinera smycken och porträtt i sina installationer. Verken har en stark konceptuell bas och är mycket skickligt hantverk. Marie Keto är baserad i Köpenhamn.

John o`Brian är lärare, författare och curator. Sedan 1987 har han undervisat vid University of British Columbia i Vancouver där han är knuten till Peter Wall Institute for Advanced Studies. Hans kuratoriska forskning fokuserar på relationen mellan fotografi och atom-eran. 2015 kuraterade O'Brian utställningen Camera Atomica för Art Gallery of Ontario i Toronto, Kanada, med över 200 verk - allt från fotografier från provsprängningar tagna av USA:s regering och från antikärnkrafts-demonstrationer till bilder av hur kärnteknologi används inom medicin.

Ele Carpenter är forskare och curator. Hon har kuraterat utställningen Perpetual Uncertainty som just nu visas på Bildmuseet. Hon driver Nuclear Culture, ett kuratoriskt forskningsprojekt i samarbete med Arts Catalyst och Goldsmiths College, University of London, där hon också undervisar på masterutbildningen i curating. Projektet har genererat forskningsresor för konstnärer till kärnkraftverk i Europa och Japan, nya konstverk, utställningar, rundabordssamtal, texter och föreläsningar. Carpenter är också redaktör för The Nuclear Culture Source Book som publicerats i samband med utställningen på Bildmuseet.

Thomson & Craighead Konstnärerna Jon Thomson och Alison Craighead bor och arbetar i London. Flera av deras senaste verk undersöker nätverk som internet och hur dessa påverkar vårt sätt att förstå världen omkring oss. Jon Thomson är docent i Fri konst vid The Slade School of Fine Art, University College London. Alison Craighead är docent i Samtidskonst och visuell kultur vid University of Westminster och undervisar i Fri konst vid Goldsmiths University of London. Thomson & Craighead presenterar sitt verk Temporary Index i utställningen Perpetual Uncertainty på Bildmuseet.

Dave Griffiths är konstnär och universitetslektor i Interaktiv konst vid Manchester Metropolitan University och bedriver forskarstudier vid Manchester School of Arts. Hans forskningsbaserade konstverk Deep Field [UnclearZine] som presenteras i utställningen Perpetual Uncertainty berättar om Mol och Dessel, två grannbyar i Belgien som hyser kärnarbetare och förvar av kärnavfall. Verket är utformat med tanke på läsare i en avlägsen framtid och Griffiths försöker därför översätta det samtida kärnförvaret till en kulturhistorisk plats som rymmer både konflikt och osäkerhet. Genom att använda mikrofiche, ett analogt medium som håller upp till 500 år, sätter Griffiths fokus på problem runt hållbarhet och hur vi ska kunna vidarebefordra komplex kunskap om kärnsäkerhet till framtiden, med tanke på förgängligheten hos både material, lingvistik och politiska system.

Jantine Schröder är forskare knuten till en expertgrupp för miljö, hälsa och säkerhet vid det belgiska kärnforskningscentrat SCK•CEN och arbetar med ett program för att integrera sociala aspekter i kärnforskningen och är inriktad på hanteringen av radioaktivt avfall som en socioteknisk utmaning. Mellan 2011 och 2014 arbetade hon i en forskargrupp vid University of Antwerp som samordnade europeisk forskning om just sociotekniska utmaningar relaterade till geologisk förvaring av radioaktivt avfall.

Susan Schuppli är konstnär och forskare baserad i London. Hon undersöker materiella spår från både krig och miljökatastrofer. Hon har skrivit många artiklar inom media och politik och är författare till den kommande boken Material Witness (MIT Press). Schuppli är universitetslektor vid Goldsmiths University of London och var knuten till forskningsprojektet Forensic Architecture. I utställningen Perpetual Uncerainty deltar hon med filmen Trace Evidence och installationen Delay Decay. Schuppli har också skrivit artikeln "Trace Evidence: A Nuclear Trilogy" i The Nuclear Culture Source Book.

Johan Swahn är fil.dr i vetenskap, teknologi och global säkerhet och chef för kansliet vid MKG, svenska miljöorganisationers kärnavfallsgranskning, för vars räkning han deltar i samrådsprocessen om den svenska slutförvaringen av kärnavfall. Han leder också arbetet kring kärnavfallshantering för den europeiska organisatinen Nuclear Transparency Watch (NTW) och är medlem av International Panel on Fissile Materials (IPFM).

Peter C van Wyck är lärare i kommunikationsvetenskap och föreståndare för Programmet för mediastudier vid Concordia University i Montréal, Kanada. Han arbetar för närvarande med den tredje delen av en trilogi böcker med kärnkraftstema, The Angel Turns. De tidigare böckerna är Signs of Danger (2005) och Highway of the Atom (2010). Van Wyk har skrivit artikeln "The Anthropocene's Signature" i The Nuclear Culture Source Book.

Moholoy-Nagy, Klein och strålning
2016-11-20 14:00-15:00

Kurator Ele Carpenter ger en föreläsning i anslutning till utställningen Perpetual Uncertainty. Yves Klein, László Moholy-Nagy och andra konstnärer utforskade kärnvapenhotet efter 2:a världskriget.

Välkommen till en föreläsning med Ele Carpenter, curator för den pågående utställningen Perpetual Uncertainty / samtida konst i atomkraftens tidsålder.

Språk: engelska

Perpetual Uncertainty visar konst av samtida konstnärer, men även i 1900-talets konsthistoria finns exempel på konstnärer som har berört samma teman. Bland andra kommer Ele Carpenter att berätta om Yves Klein och László Moholy-Nagy, som på olika sätt utforskade hotet om en total kärnvapenförintelse.

Ele Carpenter, är curator och undervisar på Goldsmiths University of London. Hon har under flera år drivit ett konstnärligt forskningsprojekt om konst som undersöker erfarenheter av atomkraft, radioaktivt avfall och strålning. Arbetet har bland annat utmynnat i utställningen Perpetual Uncertainty på Bildmuseet och den bok om nukleär kultur som har producerats inför utställningen, The Nuclear Culture Source Book.

Perpetual Uncertainty är producerad av Bildmuseet och sammanställd av Ele Carpenter. The Nuclear Culture Source Book har publicerats i ett samarbete mellan Bildmuseet, Arts Catalyst och Black Dog Publishing.

Ellisif Wessel - Finnmarkens Jean d`Arc
2016-11-24 17:30-19:00

Filmfestivalen på Bildmuseet. Vi visar en dokumentär om Ellisif Wessel som på slutet av 1800-talet kämpade mot sociala orättvisor i Finnmarken. Efteråt samtal med Ivar Hartviksen, filmens producent.

Under Umeå Europeiska Filmfestival visas två filmer och ett kortfilmsprogram på Bildmuseet. Den här kvällen visar vi dokumentären Ellisif Wessel - Finnmarkens Jean d`Arc (60 min). Fri entré. Språk: norska, ingen textning 

Ellisif Wessel flyttade 1886 till Kirkenes med sin man. Med mod och stort engagemang kom Ellisif att under större delen av sitt liv kämpa för arbetarnas rättigheter och mot fattigdom och sociala orättvisor. "Ingen annan kvinna i Norge har offrat mer för arbetarnas sak än Ellisif Wessel" skrev redaktören i Nordlys, Aksel Olsen.

Regissör Paul René Roestad och filmens producent Ivar Hartviksen har gått i genom arkiv med fotografier och film av Ellisif Wessels. Med hjälp av detta material berättar filmen om Finnmarkens dramatiska historia. Det är en viktig historia om norra Norge och om en stark och fascinerande kvinna som kom att påverka hela den politiska utvecklingen i Norge under många år.

Efter filmvisningen följer ett ca 20 min samtal Ivar Hartviksen. Hartviksen är baserad i Mo i Rana och har många års erfarenhet som regissör och producent, främst för dokumentärfilm, kortfilm och informationsfilm. För dokumentärfilmen Ellisif Wessel - Finnmarken Jean d'Arc har han varit medproducent och arbetat med arkivresearch inför filmen. Hartviksen har skrivit artiklar om filmhistoria och arbetade tidigare som filmarkivarie vid Kungliga biblioteket. Samtalet sker på svenska och norska.

Queert filmskapande
2016-11-26 14:00-15:30

Filmfestivalen på Bildmuseet. Den här dagen samtal och visning av en film om ofrivillig barnlöshet i en värld där de normativa heterosexuella relationerna sätter reglerna.

Under Umeå Europeiska Filmfestival visas två filmer och ett kortfilmsprogram på Bildmuseet. Den här lördageftermiddagen är temat Queert filmskapande. Välkommen till samtal, presentation och filmvisning. Fri entré.

Kortfilmen Spermahoran (12 min) är en queer, experimentell film om ofrivillig barnlöshet i en värld där de normativa heterosexuella relationerna sätter reglerna för vem och vilka som får bli föräldrar, och på vilket sätt. Språk: Engelska. Ingen textning.

Filmen kommer att introduceras av regissör Anna Linder. Efter visningen följer ett samtal med Anna Linder, som även är med i filmen, och Hanna Högstedt som också medverkar. De kommer att berätta om arbetet med Spermahoran utifrån några frågor. Hur skapar vi ett tryggt rum för den film vi vill göra och för dem som ska medverka? Finns det något vi kan kalla ett queert sätt att göra film? Vad kan en queer kulturproduktion tillföra rent kreativt?

Anna Linder är född och uppväxt i Storuman och är verksam som konstfilmsproducent och curator av olika filmprogram och filmfestivaler. Hon har bland annat kuraterat Uppsala kortfilmfestival och Umeå Europeiska filmfestival. och var en av de inbjudna curatorerna för invigningen av det Europeiska kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014. Anna Linder har visat samisk film och video på Moderna museet, Tempo Dokumentärfestival samt Samiska veckan i Umeå och hon kuraterade serien Queer Eyes för Göteborgs konsthall. Samtalet sker på svenska.

Kortfilmer av Peter Weis
2016-11-27 14:00-16:00

Filmfestivalen på Bildmuseet. Den här dagen visas sex experimentella kortfilmer av filmregissören, konstnären och författaren Peter Weiss, som i år skulle ha fyllt 100 år.

Under Umeå Europeiska Filmfestival visas två filmer och ett kortfilmsprogram på Bildmuseet. Den här söndagen uppmärksammas filmregissören, konstnären och författaren Peter Weiss, som i år skulle ha fyllt 100 år. Fri entré.

Peter Weiss gjorde ett antal experimentella kortfilmer och några med mer socialt innehåll innan han långfilmsdebuterade 1959. I samarbete med Filmfestivalen visar vi ett program med sex kortfilmer som han gjorde under 1950-talet. Före visningen en introduktion av festivalproducent Karin Johansson.

Peter Weiss föddes 1916 i Tyskland och kom till Sverige 1939 efter att hans familj flytt undan nazisterna. Weiss började sin yrkesbana som bildkonstnär och under 50-talet var han pionjär inom experimentell film. Hans filmer är helt utan dialog och händelseförlopp är sekundärt. Med "optisk musik" vill Weiss återge det sammansatta i våra upplevelser och "vidga vår förmåga att uppfatta tillvaron". Filmerna blir till collages av bild och ljud.

Weiss första filmer - studier som han kallade dem - är korta, surrealistiska och fantasifulla. Filmerna ställer frågor kring konstnärskap och relationer, och motiven hämtade han ur sitt eget liv. I ett antal mer dokumentära kortfilmer från andra hälften av 1950-talet ifrågasätter han olika sidor av det svenska samhället; filmerna skildrar ölkaféer, uteliggares sovplatser och ett ungdomsfängelse.

Den här dagen visas följande filmer, digitalt restaurerade av Svenska Filminstitutet och distribuerade av Filmform.

Studie I - Uppvaknandet (6 min, 1952)
I Peter Weiss första studiefilm stiger en man upp ur sängen och utför, med monotona rörelser, morgonrutinernas tandborstning, cigarrettrökning och andra bestyr. I Studie I framhävs ett svävande tillstånd mellan sömn och vakenhet som erinrar om fransk surrealistisk film från nittonhundratjugo- och trettiotal.

Studie II - Hallucinationer (5:19 min, 1952)
Studie II - Hallucinationer är uppbyggd kring tolv tablåer där var och en är en del av ett hallucinatoriskt utforskande av tid och rum. Bland människokroppar i vila och i rörelse ställs motsatser såsom besatthet och trötthet, erotik och avhållsamhet mot varandra.

Studie III (5 min, 1953)
I Studie III rör sig en man genom världen med sitt alter ego släpandes på ryggen. Han ställs inför platser och omgivningar som påminner om de fördomar som han försöker att bli fri från. Målet är att, genom konsten, befria sig själv från konventionella och klichéartade uttryck.

Studie IV - Frigörelse (8:18 min, 1954)
I Studie IV - Frigörelse utvecklas idén om jagets frigörelse och går en mera in i stiliserade och drömlika miljöer med surrealistiska förtecken, än i Studie III. Huvudfiguren rör sig genom olika, för honom betydelsefulla rum, släpandes på någonting som ständigt skiftar form men slutligen visar sig vara honom själv.

Studie V - Växelspel (8:14 min, 1955)
I Studie V - Växelspel balanseras sekvenser av fotografiska abstraktioner mot mer realistiska bilder i ett undermedvetet laddat möte mellan två älskande.

Enligt lag (20 min, 1957)
I Enligt lag ger Weiss en inträngande dokumentation av instängdheten, alienationen och sexualnöden i ett ungdomsfängelse i Uppsala på femtiotalet. I början av filmen beskrivs tidens rådande politik i text: "Denna film har censurerats av Staten. Vi, som har gjort filmen, har hindrats i vår yttrandefrihet. Ni, som ser filmen, ansågs kunna ta skada av vissa verklighetsdetaljer."

Sofia Johansson ger en visning av Perpetual Uncertainty
2016-12-06 18:30-19:30

Följ med på museiintendent Sofia Johanssons visning av utställningen Perpetual Uncertainty. Hon kommer att berätta om ett antal utvalda verk.

Den här tisdagkvällen har du chansen att följa med Sofia Johansson på en visning av utställningen Perpetual Uncertainty. Sofia är den av Bildmuseets museiintendenter som har varit projektledare för utställningen, det vill säga har sytt ihop den tillsammans med Ele Carpenter som kuraterat. Inför den här kvällen har hon valt ut ett antal verk i utställningen som hon kommer att berätta om. Fri entré som vanligt.

Språk: svenska

Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tidsålder samlar konstnärer från Europa, Japan, USA och Australien som undersöker erfarenheter av atomkraft, radioaktivt avfall, strålning och den komplexa relationen mellan kunskap och mycket långa tidsperspektiv.

Utställningens konstverk diskuterar hur kärnkraften har påverkat vår tolkning av begrepp som arkiv, minne, kunskap och tid. Hur kan man förstå och visualisera halveringstiders svindlande tidsperspektiv? Hur kan vi arkivera och kommunicera kunskapen om radioaktiviteten från generation till generation hundratusentals år in i framtiden?

Julmarknad på Bildmuseet
2016-12-10 11:00-15:00

Den årliga julmarknaden på Pilgatan, och Bildmuseet är förstås med som vanligt. Det blir julmarknad både i museihopen och på den öppna flexhallsytan en trappa ner, intill kaféet. Välkommen!

Den årliga julmarknaden på Pilgatan, och Bildmuseet är förstås med som vanligt. Det blir julmarknad både i museihopen och på den öppna flexhallsytan en trappa ner, intill kaféet. Där kommer studenter här på Konstnärligt campus att sälja konst, konsthantverk, design och annat som de själva har skapat. Det är här du kommer att hitta de riktigt unika julklapparna! Dessutom DJ, mingel och härlig stämning. Välkommen! 

Senast uppdaterad: 2022-11-01