Från utställningen Safe & Sexy på Bildmuseet, 2002
Från utställningen Safe & Sexy på Bildmuseet, 2002
Safe & Sexy / Roller och koder i det offentliga rummet
Ett fotografiskt projekt av Sarah Hughes
Utställningen Safe & Sexy handlar om kvinnors roller och koder i det offentliga rummet. Sarah Hughes, konstnär och fotograf från San Fransisco, USA, har undersökt hur samhälle, ekonomi, geografisk plats, ålder och ras påverkar hur kvinnor väljer att presentera sig själva i stadens offentliga rum. Hot och våld mot kvinnor i stadsmiljöer har ökat både i USA och Sverige och konstnären har med bilder och intervjuer undersökt hur kvinnor uppfattar och reagerar mot denna hotbild, hur det påverkar dem i klädval och kroppsspråk. Utställningen visar på de roller kvinnor medvetet eller omedvetet går in i när de vistas i stadsrummet och på omgivningens förväntningar på kvinnlighet.
Hughes har intervjuat ett hundratal kvinnor i åldrarna 15 till 85 år, både i USA och i Sverige (Stockholm och Skellefteå). Hon har ställt frågor som: Tänker du på din personliga säkerhet när du går ut genom dörren? Vilka kläder väljer du för att känna dig trygg? Hur klär du dig om du vill visa dig sexig och attraktiv? Hon har fotograferat kvinnorna i kläder de väljer när de vill känna sig bekväma och trygga och i kläder som får dem att känna sig de sexiga och utmanande; utställningen visar två fotografier av varje kvinna – Safe & Sexy. De två bilderna referar till veckotidningarnas ”före och efter”-reportage. Projektet kan ses som en syntes mellan kulturantropologi och konst.
Sarah Hughes (f. 1969) har studerat fotojournalistik i Boston och konst vid California College of Arts and Crafts. Under våren 2002 kommer hon, med hjälp av ett IASPIS-stipendium, att ha gästateljé i Umeå.
Under utställningsperioden erbjuder Bildmuseet ett föreläsningsprogram i samarbete med Kvinnovetenskapligt forum, Umeå universitet.
Utställningen Safe & Sexy är producerad av BildMuseet i samarbete med följande institutioner där utställningen också kommer att visas:
Kulturhuset, Stockholm (9 feb – 14 april 2002)
Skellefteå kulturförvaltning (9 juni – 24 juli 2002)
Ronneby Kulturcentrum (28 april – 2 juni 2002)
Arbetets Museum, Norrköping (sept – nov 2002)