Björn Berg / Inte en dag utan ett streck. Vy från utställningen, Bildmuseet, 2012.
Björn Berg / Inte en dag utan ett streck. Vy från utställningen, Bildmuseet, 2012.
Björn Berg / Inte en dag utan ett streck. Vy från utställningen, Bildmuseet, 2012.
Björn Berg (1923-2008) är konstnären bakom några av våra mest välkända och älskade barnboksillustrationer, t ex Emil i Lönneberga och Gumman som blev liten som en tesked.
Utställningen på Bildmuseet fokuserar på Björn Bergs sagovärld, men Berg illustrerade bland annat också vers- och historieböcker av Alf Henrikson och var under många år verksam som reportagetecknare på DN.
Björn Berg föddes i Unterwössen, München av svenska föräldrar. Fadern, konstnären Foke W:son Berg var den tidigaste och mest betydelsefulla inspirationskällan. En annan var den svenska konstnären och barnboksillustratören Gustaf Tenggren, en vän i familjen och skaparen av Walt Disneys Pinocchio.
Under 40-talet studerade Björn vid Tekniska skolan (Konstfack), arbetade på reklambyrå och bidrog med vinjetter till Söndagsnisse-Strix. Han studerade vid Konstakademien och för André Lhôte och Fernand Léger vid Ecole des Beaux-Arts i Frankrike. Samtidigt gjorde han bilder och småreportage för Aftonbladet.
1952 fick Björn anställning som reportagetecknare på Dagens Nyheter och hade under 40 års tid ett nära samarbete med Alf Henrikson på Namn & Nytt-sidan. Han gjorde också många reportage samt resor tillsammans journalisterna Karl-Anders Adrup, Torsten Ehrenmark, Red Top, Birgitta Edlund, mfl.
Björns samarbete med Alf Henrikson resulterade även i ett stort antal historieböcker samt flera versböcker. Han har också gjort sig känd som illustratör till Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga samt Alf Prøysens böcker om Gumman som blev liten som en tesked, för att nämna några.
Utställningen Björn Berg / Inte en dag utan ett streck är producerad av Bildmuseet i samarbete med dottern Maja Berg Lindelöw och sonen Torbjörn Berg som förvaltar hans bildsamling.